• Royals
  • Overleden

Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen

Door Redactie
Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen

De processie met de kist van de overleden koningin Elizabeth is aan gekomen bij Westminster Abbey. In de stoet vanaf het parlementsgebouw - waar ze de afgelopen vijf dagen lag - bracht een groep militairen haar naar de affuit, het onderstel van een kanon, waarop ze wordt vervoerd.

Dit is het einde van ons liveblog. 

18.11 - Publiek afscheid van Elizabeth afgelopen

De laatste publieke dienst voor koningin Elizabeth is rond 17.00 uur lokale tijd afgelopen. Tijdens de laatste publieke dienst werden de keizerlijke kroon, de bol en de scepter werden van de bovenkant van de kist verwijderd. Op dit moment werd de koningin voor de laatste keer van haar kroon gescheiden. Ook heeft hofmaarschalk Andrew Parker zijn staf gebroken en op de kist gelegd. Het breken van de staf betekende het einde van zijn dienst aan de vorstin.

De Britse vorstin wordt later maandag in besloten kring naar haar laatste rustplaats gebracht. Dat gebeurt rond 19.30 uur lokale tijd. Elizabeth wordt samen met haar man Philip, die vorig jaar overleed, bijgezet in de King George VI Memorial Chapel in Windsor. De deken van Windsor, het geestelijk hoofd van St. George's Chapel leidt de bijzetting.

17.52 - Ook voorganger Windsor prijst dienstbaarheid Elizabeth

Aan het begin van de dienst voor koningin Elizabeth in de Saint George's Chapel in Windsor prees voorganger David Connor de dienstbaarheid aan het land van koningin Elizabeth. 'Hier in de kapel waar zij zo vaak heeft gebeden, moeten wij denken aan iemand wier ongecompliceerde maar diepgaande christelijke geloof zoveel vruchten heeft afgeworpen; vruchten in een leven van niet aflatende dienstbaarheid aan de natie, het Gemenebest en de wereld in het algemeen. Maar ook in vriendelijkheid, bezorgdheid en geruststellende zorg voor haar familie, vrienden en buren.'

'In een snelle en vaak onrustige wereld heeft haar kalme en waardige aanwezigheid ons vertrouwen gegeven om de toekomst met moed en hoop tegemoet te zien. Met dankbare harten staan wij stil bij deze en vele andere manieren waarop haar lange leven ons tot zegen is geweest. We bidden dat God ons genade zal geven om haar nagedachtenis te eren door haar voorbeeld te volgen.'

In de herdenkingsdienst in Westminster Abbey eerder maandag in Londen, prees Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, de vorstin vanwege haar dienstbaarheid aan het Verenigd Koninkrijk.

16.58 - Corgi's en lievelingspaard Elizabeth ook bij laatste dienst 

Muick en Sandy, de hondjes van koningin Elizabeth, zijn ook aanwezig bij de uitvaartplechtigheid van koningin Elizabeth. Op foto's zijn de corgi's samen met prins Andrew te zien. Ook het favoriete paard van Elizabeth, Emma, stond langs de route. De Britse vorstin was gek op corgi's. In haar leven heeft Elizabeth meer dan dertig honden van het ras gehad.

Prins Andrew zorgt voor de honden sinds het overlijden van zijn moeder. Hij had de diertjes ook aan haar gegeven. Een dag na het overlijden van Elizabeth liet haar kleinzoon William weten dat het goed met ze gaat. 'Ik zag ze gisteren nog, er wordt goed voor ze gezorgd', zei de prins van Wales, nadat iemand hem vroeg hoe het met de honden ging. 'Het zijn twee heel vriendelijke corgi's, ze hebben een heel fijn huis.'

16.39 - Kist Elizabeth aangekomen in Windsor voor laatste dienst

De kist van koningin Elizabeth is aangekomen in Windsor. Daar is maandagmiddag nog één laatste dienst. Daarvoor zijn zo'n achthonderd mensen uitgenodigd, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Eerder op de dag in Westminster Abbey in Londen waren ongeveer 2000 mensen aanwezig.

De kist wordt rond 15.10 uur lokale tijd in een processie naar Saint George's Chapel gebracht. Achter de kist lopen vanaf ongeveer 15.40 uur lokale tijd onder anderen koning Charles, prins William en prins Harry mee. Bij de kapel komt de processie ten einde. Rond 16.00 uur lokale tijd begint daar de herdenkingsdienst. Maandagavond wordt koningin Elizabeth bijgezet in de grafkelder samen met haar man Philip, maar dat moment is besloten.

16.05 - Tranen bij Meghan na uitvaartplechtigheid

Meghan had het na de uitvaartplechtigheid van koningin Elizabeth zichtbaar even moeilijk. Op foto's is te zien dat de vrouw van prins Harry een paar tranen liet toen de kist in de rouwwagen werd getild. Prins Harry, de kleinzoon van koningin Elizabeth, liep samen met zijn vrouw Westminster Abbey uit. Zij hielden daarbij elkaars hand vast. Meghan droeg oorbellen die Elizabeth haar in 2018 schonk.

Bericht wordt geladen...

15.21 - Muziek bij uitvaart had bijzondere betekenis voor Elizabeth

Veel muziekstukken die gespeeld werden bij de uitvaartplechtigheid van koningin Elizabeth werden gekozen vanwege de bijzondere betekenis voor zowel de vorstin als voor Westminster Abbey. Een van de liederen was The Lord's My Shepherd, dat ook al ten gehore werd gebracht op Elizabeths huwelijk met prins Philip in 1947 in dezelfde kerk.

Het lied O Taste and See werd geschreven door Ralph Vaughan Williams voor de kroningsceremonie van de koningin in 1953, die ook plaatsvond in Westminster Abbey. Williams' as is bijgezet in de beroemde abdij. De hymne Love Divine, All Loves Exceeding werd gezongen op het huwelijk van de kleinzoon van de koningin, prins William, met prinses Catherine in 2011. 

Veel van de muziek voor de dienst in Windsor later maandag is van de hand van componist William Henry Harris, die ook organist was van de kapel tussen 1933 en 1961. Hij zou de koningin als kind piano hebben leren spelen.

15.14 - Mensen gooien bloemen naar rouwauto

Mensen die in Londen langs de route staan gooien bloemen naar de rouwauto die de kist met het lichaam van koningin Elizabeth van Londen naar Windsor brengt. Op televisiebeelden is te zien dat het publiek meer dan tien rijen dik langs de route staat. Er wordt door belangstellenden geapplaudisseerd op het moment dat de wagen voorbijrijdt.

14.45 - Koningin Elizabeth verlaat Londen voor de laatste keer

Koningin Elizabeth heeft Londen voor de laatste keer verlaten. Vanaf Wellington Arch werd de kist in een lijkwagen gezet. Vanaf daar wordt ze naar Windsor Castle gebracht, waar haar laatste uitvaartplechtigheid voor publiek plaatsvindt. 's Avonds wordt zij daar samen met haar man Philip bijgezet in de King George VI Memorial Chapel.

Rond 15.10 uur Britse tijd begint de processie in Windsor. Koning Charles en andere familieleden lopen mee achter de kist. De processie stopt bij de St George's Chapel, waar een laatste publieke dienst voor de koningin plaatsvindt. Daarna wordt koningin Elizabeth samen met haar man Philip in de grafkelder bijgezet. De bijzetting is in besloten kring.

Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen

14.24 - Kist aangekomen bij Wellington Arch 

De processie is iets voor half drie aangekomen bij Wellington Arch. Vanuit daar zal de kist met Elizabeth in een lijkwagen vervoerd worden naar de laatste rustplaats van de koningin: Windsor Castle. De auto heeft veel ramen, zodat het publiek de kist van alle kanten kan zien. Ook is de auto voorzien van het koninklijk monogram ERII. Dat staat voor Elizabeth II Regina. 

13.58 - Willem-Alexander en Máxima ook naar kleinere dienst in Windsor Castle

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn aan het eind van de middag ook aanwezig bij de kleinere dienst in Windsor Castle. Dat meldt de NOS na reactie van ingewijden. Het drietal was tijdens de dienst in Westminster Abbey ook aanwezig en zaten op een prominente plek in de kerk: op de eerste rij, dicht bij de Britse koninklijke familie. 

13.20 - Processie verder naar Wellington Arch

De kist van koningin Elizabeth wordt na de uitvaartplechtigheid met een processie van Westminster Abbey naar de triomfboog Wellington Arch gebracht. De dienst werd beëindigd met het zingen van het Britse volkslied. Achter de kist lopen onder anderen koning Charles, prins William en prins Harry. Bij Wellington Arch gaat de kist in de lijkwagen naar Windsor Castle.

Ook prins Edward, prins Andrew en prinses Anne lopen mee achter de kist. Koningin-gemalin Camilla, prinses Catherine, Meghan en Sophie rijden mee in een auto.

13.04 - Loslaten van valk door Westminster Abbey

Tot ongeveer een uur voor het begin van de uitvaartceremonie van koningin Elizabeth vloog er een valk door Westminster Abbey. Het dier, genaamd Rufus, had de taak om andere vogels buiten het gebouw te houden, zegt valkenier Wayne Davis tegen Britse media.

De 15 jaar oude vogel patrouilleert sinds vorige in de kerk om onder meer duiven buiten de deur te houden en daarmee te voorkomen dat ze de uitvaartdienst verstoren.

12.56 - Twee minuten stilte

Een paar minuten voor 13.00 uur (Nederlandse tijd) heeft de trompettist met The Last Post twee minuten stilte aangekondigd. Heathrow Airport heeft een kwartier voor aanvang van deze twee minuten stilte al het vliegverkeer stilgelegd. Dit zal ook tot ongeveer een kwartier erna duren. 

12.43 - Persoonlijk briefje in bloemen op de kist

De bloemen op de kist van koningin Elizabeth zijn persoonlijk uitgekozen door haar zoon, koning Charles. Tussen het bloemstuk zit een persoonlijk briefje van de nieuwe koning.

De bloemen komen uit de tuin van Buckingham Palace, Clarence House en Highgrove House. In het stuk zit ook rozemarijn en mirte. Rozemarijn staat voor herinnering en mirte voor een gelukkig huwelijk, een verwijzing naar Elizabeths man Philip, met wie zij ruim zeventig jaar getrouwd was. De mirte is gegroeid uit een stekje van het bruidsboeket van de koningin. Daarnaast zitten er onder meer rozen, dahlia's en geraniums in het bloemstuk. Wat op het briefje staat, is niet bekend.

12.29 - Familieleden achter de kist

Achter de kist liepen onder anderen koning Charles, prins William, prins Harry, prins Edward, prinses Anne en prins Andrew. Charles was bij de aanvang van de uitvaartplechtigheid van zijn moeder koningin Elizabeth duidelijk geëmotioneerd. Bij het binnendragen van de kist veegde de koning een traan weg.

Op de kist van de overleden koningin liggen de symbolen van Elizabeths koninklijke macht: de kroon, de rijksappel en de scepter. Ook is de kist bedekt met haar koninklijke standaard. De kist is 30 jaar geleden al gemaakt, schrijven verschillende Britse media. De kist is gemaakt van Brits eikenhout en van binnen bekleed met lood en is daarom ook extreem zwaar. 

De tekst gaat verder onder de foto. 

Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen
Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen

12.03 - Uitvaart koningin Elizabeth

De uitvaart van Elizabeth is om 11.00 uur lokale tijd gestart. Onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn erbij en zitten zelfs op de eerste rij. Naast hen zitten koningin Silvia en koning Carl XVI Gustaf van Zweden. Kroonprins Frederik en koningin Margrethe van Denemarken sluiten de rij af. 

Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen

11.58 - Groot publiek

Niet alleen in Londen, maar ook bij Windsor Castle ten westen van de Britse hoofdstad is het al vroeg druk met honderden belangstellenden die een glimp willen opvangen van de uitvaart van koningin Elizabeth. De belangstellenden kunnen via televisieschermen zien wat er ondertussen in Londen gebeurt.

11.41 - Aankomst staatshoofden

Kort voor aanvang van de uitvaartplechtigheid in Westminster Abbey van koningin Elizabeth kwamen nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders op de plek waar zij de laatste eer bewijzen aan de vorstin die op donderdag 8 september op 96-jarige leeftijd overleed. 

Achtereenvolgens kwamen onder anderen de Franse president Emmanuel Macron, gevolgd door zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden, de Canadese premier Justin Trudeau en zijn Nieuw-Zeelandse collega Jacinda Ardern binnen. Alle voormalige Britse premiers, onder wie Tony Blair, Boris Johnson, John Mayor en Theresa May kwamen tegelijkertijd in een processie de kerk binnen. Namens Nederland wonen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix de uitvaart bij.

De tekst gaat verder onder de foto's. 

Alle koningen uit Europa
Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen
Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen
Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen
Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen
Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen
Koningin Elizabeth aangekomen op laatste rustplaats: publiek afscheid afgelopen

Westminster Abbey

Het is niet vanzelfsprekend dat de Westminster Abbey wordt gebruikt voor de uitvaartdienst van Elizabeth. Andere staatsbegrafenissen waren namelijk in Windsor, waar Britse vorsten worden begraven. De uitvaart van Elizabeth is sinds 1760 weer de eerste dienst die hier wordt gebruikt. De keuze voor de Westminster Abbey is vanwege de speciale band van de koningin met de kerk. Hier trouwde ze in 1947 met haar grote liefde prins Philip en werd ze in 1953 gekroond tot koningin. 

Begrafenis

Omstreeks 17.00 uur (Nederlandse tijd) is er in Saint George's Chapel een uitvaartdienst. De koningin wordt maandagavond bijgezet in de grafkelder van Saint George's Chapel, naast haar vorig jaar overleden prins Philip.

Bron: ANP, NOS | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.