Koning Charles onthult standbeeld overleden koningin Elizabeth

Door Redactie
Koning Charles onthult standbeeld overleden koningin Elizabeth

Koning Charles heeft woensdag in de Engelse stad York een standbeeld van koningin Elizabeth onthuld. Het beeld bij de plaatselijke kathedraal zou eigenlijk al eerder onthuld worden door de aartsbisschop van York, maar dat werd uitgesteld vanwege het overlijden van de Britse koningin.

Het standbeeld is gemaakt door een lokale beeldhouwer en was bedoeld om het platina jubileum van de koningin te vieren. In februari zat ze zeventig jaar op de troon. De koningin heeft zelf nog de keuze gemaakt voor het uiteindelijke ontwerp, dat is gemaakt van kalksteen.

Standbeeld koningin Elizabeth

De koning zei in zijn speech bij de onthulling dat hij diep ontroerd was. Ook ging hij in op de ontstaansgeschiedenis van het beeld. 'Toen dit standbeeld vijf jaar geleden werd gepland tijdens een bewindsperiode van ongekende omvang, was het bedoeld als een viering van het platina jubileum van de overleden koningin', aldus Charles. 'Nu we met groot verdriet getuige zijn geweest van het doorgeven van dat bewind, wordt het ter nagedachtenis aan haar onthuld en is het daarmee een eerbetoon aan een leven van bijzondere dienstbaarheid en toewijding.'

Eieren gooien

Een man is woensdag aangehouden tijdens het bezoek van koning Charles en zijn vrouw Camilla aan York. Volgens verschillende Britse media, waaronder de BBC, probeerde de man eieren te gooien naar het paar. Charles en Camilla werden niet geraakt. Op beelden is te zien hoe de man door de politie in bedwang wordt gehouden. De man, die in zijn eentje leek te protesteren, zou eerder geroepen hebben dat het Verenigd Koninkrijk 'gebouwd is op het bloed van slaven'. De actie van de demonstrant kon op afkeur rekenen van het aanwezige publiek. 'Schaam je', en 'God save the king', werd er naar hem geroepen.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.