‘Koning Charles III gevaar voor de monarchie’

Door Redactie
‘Koning Charles III gevaar voor de monarchie’

Van alle troonpretendenten uit de geschiedenis van Groot-Brittannië zat Charles (73) het langst op de reservebank – het Elizabethaanse tijdperk duurde maar liefst 70 jaar – maar nu mag hij zich eindelijk koning Charles III noemen. De oudste zoon van koningin Elizabeth heeft zijn arbeidsethos niet van een vreemde: hij staat erom bekend zo hard te werken dat hij vaak pas na middernacht zijn kantoor verlaat.

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat een koning van zijn leeftijd zal willen moderniseren, maar dat is toch echt wat kenners verwachten. Allereerst zal het koningshuis worden uitgedund. De wens om dat te doen uitte Charles al eerder – hij wil bezuinigen en de belastingbetaler niet op kosten jagen. De rol van zijn broer Andrew zal vanaf nu echt uitgespeeld zijn. Waar Elizabeth haar tweede zoon, die onder vuur kwam te liggen wegens beschuldigingen van seksueel misbruik van een minderjarige, nog de hand boven het hoofd hield, is Charles onverbiddelijk: er is geen plek meer voor Andrew binnen ‘the firm’. 

Rebel

Hoewel Charles beseft dat zijn rol als koning anders is dan die van kroonprins en hij zich nu veel minder kan permitteren, maken veel Britten zich zorgen over zijn uitgesprokenheid. Charles heeft een sterke mening en steekt die niet onder stoelen of banken, ook niet als dat eigenlijk wel zou moeten omdat hij geacht wordt politiek neutraal te zijn. Charles koos daarmee voor een totaal andere aanpak dan zijn moeder Elizabeth, die erom bekendstond nóóit haar mening te geven over politieke aangelegenheden. Zij was stabiel en stond overal boven. Charles’ ‘grote mond’ zou hem volgens een minister die anoniem wil blijven nog weleens in de problemen kunnen brengen en de boel kunnen laten wankelen. ‘Charles is een rebel. En een rebel als koning zou een gevaar voor de monarchie kunnen betekenen.’

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 38 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.