• Royalty

Koning Charles III erft vervloekte kroon

Door Redactie
Koning Charles III erft vervloekte kroon

Alsof koning Charles III nog niet genoeg drama in zijn leven heeft gehad, erft hij binnenkort ook een, volgens een Hindoe-legende, ‘vervloekte’ kroon. Iedere man die deze Britse kroon opzet, zou groot onheil over zichzelf afroepen. Dat zou meteen verklaren waarom vooral koninginnen het in de recente eeuwen zo goed hebben gedaan.

De Britse kroon – die op 19 september tijdens de begrafenis van koningin Elizabeth II nog op haar kist meereisde – bevat de ongelooflijk kostbare Koh-i-Noor-diamant. Met zijn meer dan honderd karaat een prachtig juweel, maar wel een met een bloederige geschiedenis. Volgens een Hindoe-legende zullen ‘alle mannen die hem dragen de wereld bezitten, maar ook al het ongeluk in de wereld leren kennen’. Of Elizabeth vrijgesproken was van deze vloek omdat ze een vrouw was... Wie zal het zeggen? Wat wél zeker is, is dat een groot deel van de bevolking nog gelooft dat het juweel vervloekt is.

Terug naar thuisland 

Koningin Victoria droeg de diamant als broche, voor hij in 1902 in de kroon van koningin Alexandra terechtkwam, en in 1911 in die van koningin Mary. Geruchten over een vervloeking staken al snel de kop op. Volgens bijgelovige zielen zou de diamant zijn aangetast en ‘beïnvloed’ door het vele bloedvergieten in zijn geschiedenis. De diamant zou zijn dragers ongeluk brengen. Misschien dat hij daarom nog maar amper uit de kluis wordt gehaald. Voor de begrafenis van Elizabeth II zagen we de kroon voor het laatst in 2002, toen hij meereed op de kist van the Queen Mother. India wil de diamant al tijden terug. Na het overlijden van The Queen is er een petitie opgestart waarin wordt opgeroepen de steen terug naar zijn thuisland te brengen. Als hij ook maar een beetje bijgelovig is, slaapt koning Charles III wellicht rustiger als hij daar gehoor aan geeft.

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 40 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.