Koning Carl Gustaf wéér onder vuur wegens seksuele uitspattingen

Door Redactie
Koning Carl Gustaf wéér onder vuur wegens seksuele uitspattingen

Hoewel kroonprinses Victoria van Zweden en prins Daniel stellig blijven ontkennen dat hun huwelijk zich in zwaar weer bevindt, geloven weinig mensen dat ze de waarheid spreken.De verklaring die het stel onlangs gaf, waarin te lezen viel dat er van een crisis absoluut geen sprake is, heeft veel weg van het statement van Victoria’s vader Carl Gustaf in 2010. 

Toen kwam hij onder vuur te liggen na het verschijnen van het boek Carl Gustaf, monarch tegen wil en dank, dat vol stond met pikante onthullingen en schandalen over de Zweedse koning. ‘Ik heb met de koningin gesproken, en mijn gezin en ik hebben besloten om deze bladzijde om te slaan en verder te gaan. Vooral omdat het hier zaken betreft die, voor zover ik begrijp, lang geleden zijn gebeurd,’ aldus de vorst destijds. Daarmee was voor hem de kous af. Dat nu in een serie podcasts de schandalen uit het boek weer worden opgerakeld, zal Carl Gustaf echter behoorlijk wat hoofdpijn bezorgen. Helemaal nu de verha-len over Victoria en het vermeende wangedrag van zijn schoonzoon Daniel ‒ hij zou zijn echtgenote hebben bedrogen ‒ uitgebreid de ronde doen in alle media. De onthullingen over de koning veroorzaakten des-tijds een enorme schok in Zweden. Carl Gustaf had tot die tijd een bijna saai imago. Hij was geliefd, mede door zijn strijd om zijn oudste dochter Victoria troonopvolger te maken in plaats van zijn enige zoon Carl Philip. Eigenlijk had hij van jongs af aan al de sympathie van de Zweden; zijn vader was verongelukt toen Carl Gustaf nog maar een baby was en zijn ernstige dyslexie had zijn leven er niet makkelijker op gemaakt. Later stond Carl Gustaf bekend als een echte familieman en zijn huwelijk met koningin Silvia werd als hecht en liefdevol beschouwd.

Schimmige nachtclub

Dat hij een frequent bezoeker bleek van een schimmige nachtclub waar hij en zijn aristocratische vrienden vrijwel altijd gezelschap kregen van strippers en prostituees, was voor zijn onderdanen dan ook ronduit onthutsend. Daarnaast was het uitermate schokkend dat hij in de jaren 90 een langdurige buitenechtelijke relatie bleek te hebben gehad met de jonge zangeres Camilla Henemark van de popgroep Army of Lovers. Met haar wilde hij zelfs naar een onbewoond eiland vertrekken om daar te gaan leven van ‘kokosnoten en de liefde’. Deze onthullingen bezorgden Carl Gustafs imago een enorme deuk. Zijn populariteit daalde en veel Zweden vonden dat hij moest aftreden ten gunste van Victoria. In de serie podcasts duikt schrijver Thomas Sjöberg samen met presentator Nils Bergman dieper in de schandalen van weleer.

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 15 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.