• Royals

Is burgermeisje Rajwa wel geschikt om de populaire koningin Rania op te volgen?

Door Redactie
Rajwa

Met de verloving van kroonprins Hussein, de oudste zoon van koning Abdullah en koningin Rania van Jordanië, heeft het land plotseling een nieuwe vorstin in spe. Het is echter de vraag of het jonge burgermeisje uit Saoedi-Arabië bestand is tegen het leven in de gouden kooi.

In principe gaat in Jordanië de troon over van oudste zoon op oudste zoon. Maar wanneer de koning geen mannelijke afstammelingen heeft, kan na zijn overlijden ook zijn oudste broer de volgende koning worden. Van een vrouw op de troon is in Jordanië dus nog geen sprake. Voor de komende generatie is de troonsopvolging in elk geval veiliggesteld. De huidige monarch Abdullah II heeft vier kinderen met koningin Rania (52). Wanneer hij sterft, staat zijn opvolger klaar: zijn oudste zoon kroonprins Hussein (28). Hij heeft nog twee jongere zussen, Iman (26) en Salma (22), en een broer, Hasjem (17). In tegenstelling tot andere Arabische vorstendommen, waar de vrouwen van de heersers vaak op de achtergrond blijven, is de Jordaanse koningin Rania heel populair buiten de landsgrenzen. 

Burgermeisje 

Zowel kroonprins Hussein als zijn zus prinses Iman kondigden afgelopen zomer hun verloving aan. Net als zijn grootvader Hussein, die vier keer getrouwd was, en vader Abdullah II koos de kroonprins voor een burgermeisje. Hij zal zijn jawoord geven aan Rajwa Khaled Al-Saif (28), de dochter van een welgesteld zakenman. De familie is afkomstig uit Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, waar ook de verlovingsceremonie gehouden werd in het bijzijn van Rania en Abdullah.

Vergelijkingen met Kate

Als student trok Rajwa naar New York om er architectuur te studeren. Daar ontmoette ze ook Hussein, die aan de Universiteit van Washington een opleiding geschiedenis volgde. In alle discretie, ver weg van Jordaanse royaltywatchers, kon aan de andere kant van de oceaan hun liefde opbloeien. De toekomstige koningin is een mooie jonge vrouw en de manier waarop ze zich modieus kleedde in vorstelijk blauw, riep al herinneringen en vergelijkingen op met de elegantie van de toekomstige Britse koningin Kate op haar verlovingsfoto’s. Prinses Iman verloofde zich met de drie jaar oudere Jameel Alexander Thermiotis. Hij werd geboren in de Venezolaanse hoofdstad Caracas en heeft Griekse roots. Zijn vader is miljonair en zelf werkt hij in de bankensector in New York. Wellicht leerden ook Iman en Jameel elkaar daar kennen, tijdens hun studie bedrijfskunde.

Kleinschalig huwelijk 

Op de huwelijksklokken is het nog even wachten, wellicht tot volgend jaar zomer. Maar of het koningshuis er groots mee zal uitpakken, is nog maar de vraag. Ook twee jaar geleden al, tijdens de coronapandemie, vond er in de Jordaanse koninklijke familie een bruiloft plaats, die noodgedwongen kleinschalig moest worden gehouden. Prinses Raiyah, een dochter van koningin Noor, trouwde toen met Ned Donovan, een kleinzoon van schrijver Roald Dahl. Een grootse gebeurtenis, maar niet alle Jordaniërs zitten te wachten op een uitgebreid vertoon van pracht en praal in het grotendeels arme land...

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 49 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina! Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.