Insiders vrezen dat het nooit meer goedkomt: Oorlog aan het Deense hof

Door Redactie
Insiders vrezen dat het nooit meer goedkomt: Oorlog aan het Deense hof

De storm binnen de koninklijke familie van Denemarken raast in alle hevigheid door. Dat bleek toen kroonprins Frederik afgelopen week voor het eerst de pers te woord stond over een omstreden besluit dat zijn moeder koningin Margrethe eind september nam.

Zij maakte bekend dat de vier kinderen van Frederiks jongere broer Joachim per 1 januari hun prinsen- en prinsessentitels kwijtraken. Een furieuze en diep gekrenkte Joachim vertelde dat zijn kinderen overstuur waren nu hun identiteit ze was afgenomen. Nu kroonprins Frederik zich voor eerst heeft uitgesproken over de heikele kwestie lijkt hij daarmee alleen maar olie op het vuur te gooien.

‘Uitgedunde’ monarchie

Tijdens een werkbezoek aan een school liet hij desgevraagd weten dat hij koningin Margrethe steunt en het volledig met haar eens is. ‘Mijn moeder heeft deze beslissing helemaal alleen genomen, omdat ze dat kán en omdat dit is wat ze wil. Zij vond dit een goed moment om hierin een knoop door te hakken en ik steun haar: óók ik vind het de juiste beslissing.’ Voor Joachim zal het feit dat zijn broer zo resoluut een kant kiest op zich al pijnlijk zijn geweest. Maar daarbovenop vond Frederik het ook nog nodig om toe te voegen dat hij zelf later graag een ‘uitgedunde’ monarchie wil, dus dat deze keus volgens hem sowieso de juiste was.

Band met broer

Frederik leek te schrikken toen hem werd gevraagd of hij nog contact heeft met zijn broer. Volgens het Deense Billed Bladet was duidelijk te zien dat de kroonprins in het hart getroffen was door die vraag. Hij zou zelfs een tikkeltje geëmotioneerd zijn geweest. Opvallend genoeg antwoordde hij echter dat hij nog steeds contact heeft met Joachim en dat ze elkaar regelmatig spreken. ‘We zijn elkaar niet kwijtgeraakt, ook al heeft Joachim nu zijn vaste basis in Parijs,’ sprak Frederik. Hij gaf wel aan dat de nieuwe regel voor wat onenigheid binnen de familie had gezorgd, maar hij weigerde verder over deze ‘privézaak’ uit te wijden. Hoe dan ook staan de woorden haaks op de uitspraken die Joachim vlak na de bekendmaking van koningin Margrethe deed. De prins en zijn tweede echtgenote Marie lieten aan de Deense krant B.T. weten dat hun relatie met Frederik en diens vrouw Mary ‘gecompliceerd’ is. En dat was niet bepaald een verrassing, want anderhalf jaar geleden vertelde Joachim in een openhartig interview al dat hij moeite had met een leven als nummer 2, in de schaduw van zijn broer. De prins noemde de band met zijn broer toen ‘ingewikkeld’. 

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 46 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.