Hoe het leeftijdsverschil tussen Charles & Diana hun huwelijk beïnvloedde

Diana Frances Spencer was nog maar 16 jaar oud toen ze de toenmalige prins Charles voor het eerst ontmoette.

Charles & Diana
© BrunoPress/PhotoShot

Dit leeftijdsverschil en andere factoren zorgden er samen voor dat het huwelijk van Charles en Diana lang niet altijd even lekker liep.

Leeftijdsverschil

Diana Frances Spencer kwam in juli 1961 ter wereld en prins Charles werd in november 1948 al geboren. Dit betekent dat er een leeftijdsverschil van een kleine 13 jaar tussen de twee zit. Hoewel dit niet een absurt groot verschil is heeft hun leeftijdsverschil wel veel invloed gehad op hun huwelijk.

Eerste ontmoeting

De toekomstige prinses was pas 16 jaar oud toen ze Charles voor het eerst ontmoette. Dit was in haar ouderlijk huis in 1977, toen Charles nog aan het daten was met haar oudere zus. Charles vertelde later tijdens hun verlovingsgesprek dat hij Diana herinnerde als een heel vrolijke, grappige en aantrekkelijke 16-jarige. Daarnaast noemde hij haar leuk, grappig en erg levendig.

Verloving

Toen Diana nog maar 19 jaar was werd bekend gemaakt dat ze verloofd was met Charles en op 20-jarig leeftijd zei ze 'ja'. Hier had Diana absoluut geen probleem mee, maar Charles had zo zijn gedachten over de leeftijd van zijn jongere bruid. Zo zou hij naar verluidt tegen zijn vrienden vertelt hebben dat Diana 'buitengewoon mooi is, als een perfecte klaproos. Maar ze is nog maar een kind, ze ziet er niet eens oud genoeg uit om naar de universiteit te gaan, laat staan dat ze met iemand gaat trouwen.'

Onzekerheid

Diana was in haar relatie nergens onzeker over, behalve de gevoelens die Charles had voor zijn ex-vriendin, Camilla Parker Bowles. Uiteindelijk werd Diana stapelverliefd op de charmante prins, maar in hun huwelijk begonnen al snel de eerste barsten te ontstaan. Zo gedroeg Charles zich gedurende het huwelijk wijzer en ouder dan dat hij was, want 'hij was immers de oudere én volwassene in het huwelijk.' Dit zorgde voor een grote ergernis bij de prinses. Daarnaast waren ze beiden chronisch ontrouw en door de koppige houding van Charles groeide de twee al snel uit elkaar. Dit leidde uiteindelijk in een (v)echtscheiding in 1996.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!