• Oranjes

Hoe groot is het vermogen van de Oranjes?

Door Redactie
Hoe groot is het vermogen van de Oranjes?

Door de beursgang van het bedrijf Adyen zijn de resterende aandelen van prinses Mabel met de laatste koers 169 miljoen euro waard. Een ‘erfenis’ van wijlen haar man prins Friso, die destijds in dit bedrijf investeerde. Maar meer prinsen hebben een groot zakelijk inzicht. Onder andere Koning Willem-Alexander. 

Het jaarinkomen van koning Willem-Alexander is in 2018 € 5.652.000,-. Dat is een salaris van € 902.000,- (belastingvrij), de rest is onkostenvergoeding. Volgens Philip Dröge, die het boek Het Oranjekapitaal schreef, is het moeilijk aan te geven hoe groot het vermogen van de Oranjes is. Volgens zijn berekeningen komt dat uit op honderden miljoenen euro’s, misschien wel meer dan een miljard. Bedragen zijn afhankelijk van beurskoersen en andere investeringen. Zo zijn er aandelen in Koninklijke Olie en ABN AMRO.

Schenk- en erfbelasting

Bovendien zijn leden van het Koninklijk Huis vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Zo kon prinses Beatrix onlangs landgoed De Horsten belastingvrij doorschuiven naar haar oudste zoon. Had ze het aan haar zoon Constantijn geschonken, dan had daar wel belasting over betaald moeten worden. Het vermogen van de koning bestaat verder voor een belangrijk deel uit kunst, antiek, serviezen en juwelen, en ook de Gouden Koets maakt er deel van uit. Qua onroerend goed behoort Noordeinde 66 in Den Haag, waar Willem-Alexander in 1995 ging wonen, ook tot de eigendommen van de koning. In Italië is hij voor een derde eigenaar van Beatrix’ zomerhuis bij Tavarnelle (Constantijn en Mabel zijn de andere twee eigenaren) en hij heeft samen met Máxima een Grieks vakantieverblijf van een paar miljoen euro aan zee bij Kranidi. 

Meer verhalen lees je in de nieuwste Story. Editie 30 ligt nu in de winkels. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Hoe groot is het vermogen van de Oranjes?

Beeld: ANP