Hoe de Britse vorst het beter níét kan aanpakken

Hij is de derde Britse koning onder de naam Charles, maar het is te hopen dat het levens-einde van koning Charles III (74) iets minder turbulent zal zijn dan dat van zijn voorgangers. Die kwamen namelijk allebei op een gruwelijke manier aan hun einde...

Koning Charles
© GettyImages

Sinds hij in 1625 aan de macht kwam, botste het regelmatig met het parlement. Dat hij bijvoorbeeld met een katholieke trouwde, stuitte al op veel weerstand bij de protestanten. Maar Charles geloofde ook dat hij als koning een ‘goddelijk recht’ had, en dus boven de wet stond. Daarom ontbond hij het parlement meerdere keren wanneer hij tegengewerkt werd.

Onthoofd 

Zeker is dat Charles z’n bevolking in een burgeroorlog stortte – die hij uiteindelijk verliest. 59 handtekeningen onderschrijven zijn doodsvonnis.

Wachtend

Het duurt uiteindelijk meer dan tien jaar voor een nazaat van Charles I opnieuw aan de macht komt in het Verenigd Koninkrijk, dat in die tussenperiode geregeerd wordt door Oliver Cromwell als Lord Protector. Oudste nog levende zoon Charles II brengt al die jaren in ballingschap in onder andere Frankrijk door, geduldig wachtend tot het parlement hem weer in ere herstelt. Op z’n dertigste verjaardag in 1660 mag hij de troon bestijgen.

Twijfel

Charles sterft uiteindelijk in 1685. Over zijn doodsoorzaak bestaat lang twijfel. Was het vergiftiging of bezweek Charles aan syfilis, malaria of een beroerte? Niets is minder waar, zo blijkt uit recent onderzoek. ‘Hij was sowieso stervende. Maar het zijn z’n eigen dokters die Charles II sneller het graf in hebben gejaagd.’

Lees het hele verhaal in Story. Editie 20 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.