Historicus onthult: chantagecomplot tegen prins Bernhard

Hij heeft er zelf nooit weet van gehad, maar er blijkt in het diepste geheim te zijn gewerkt aan een sluw complot om prins Bernhard te chanteren.

Prins Bernard
© Edwin Smulders

Dit met een veronderstelde zwarte bladzijde uit zijn oorlogsverleden. Het plan werd niet door de minste gesmeed, namelijk door meesteroplichter Ari Olivier, ook bekend als Heer Olivier. Hij was geen kruimeldief en werd bekend doordat hij in Duitsland werd veroordeeld vanwege het organiseren van een transactie van vals geld.

Aftroggelen

Ook pleegde hij grootscheepse fraude door te handelen in goederen die na betaling niet werden afgeleverd. Ook stal de meesteroplichter de harten én bezittingen van vermogende weduwes! En hij smeedde dus een plan om prins Bernhard vijf miljoen euro af te troggelen door gebruik te maken van een document dat de vader van prinses Beatrix al tientallen jaren achtervolgt: de zogenaamde stadhoudersbrief.

Hardnekkig

Dit is een vermeende brief van Bernhard van 24 april 1942 aan nazileider Adolf Hitler. Hierin zou de prins Hitler een voorstel hebben gedaan waarbij hij als stadhouder van Hitler in Nederland zou aantreden. Het verhaal van de brief is hardnekkig en komt uit verscheidene hoeken, maar werd door Bernhard ontkend. Het bleef echter een teer punt bij de prins en daar wilde Ari Olivier gebruik van maken.

Geen toeval

Hij vatte het plan op om de brief na te maken en wilde daarvoor de hulp van historicus en journalist Philip Dröge (55). Geen toevallige keuze. Philip was en is een gekende criticaster van Bernhard en schreef onder meer het onthullen-de boek Meesterspion, het geheime leven van prins Bernhard. Kort na het verschijnen van zijn boek kreeg Philip ineens een telefoontje van Ari Olivier. Dat verbaasde hem enorm, maar hij ging daarop in. 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 20 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.