Haagse onrust rond Oranje-schandaal: laat deze vrouw Máxima’s geheim verdwijnen?

Door Redactie
Haagse onrust rond Oranje-schandaal: laat deze vrouw Máxima’s geheim verdwijnen?

Story meldde al eerder dat de Nederlandse Staat een grote rol speelde bij de arrestatie van Transavia-piloot Julio Poch in Spanje. Meerdere getuigen beweren dat dit Máxima een nieuw schandaal rond haar vader Jorge moest besparen. Recente ontwikkelingen wijzen inderdaad in de richting van een Oranjeschandaal...

Er wordt maar weinig ruchtbaarheid gegeven aan de beslissing die minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz (45) onlangs nam. Zij zei dat het dossier over de gang van zaken rond de onterechte arrestatie van Transavia-piloot Julio Poch (70) achter slot en grendel zal worden gehouden. Een besluit dat weleens voor grote opluchting zou kunnen zorgen bij onze Oranjes, en in het bijzonder bij Máxima.

Stilzwijgen 

Zoals Story al eerder meldde, zou de Nederlandse Staat achter de arrestatie van Poch in Spanje hebben gezeten, om Máxima een nieuw schandaal rond haar vader Jorge te besparen. Feit: de Nederlandse Staat kocht precies een jaar geleden Julio’s stilzwijgen door een financiële schikking met hem te treffen. Niettemin leken de feiten boven water te komen. Minister Ferd Grapperhaus (62) zegde namelijk toe dat het complete archief van de commissie Machielse – deze onderzocht de zaak – naar de Tweede Kamer zou worden gestuurd en daarmee openbaar zou worden. En daar komt zijn opvolgster als minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz nu dus ineens op terug! Haar argument: ‘Verstrekking van het archief kan verstrekkende gevolgen hebben voor meerdere betrokkenen, waardoor zij onevenredig benadeeld zouden worden.’

Boven water krijgen 

Opvallend: op de vraag waaróm dat zo is, gaat ze verder niet in. Maar die vraag lijkt wel degelijk te beantwoorden. Dezelfde commissie Machielse concludeerde eerder namelijk dat een poging tot beïnvloeding door het Koninklijk Huis ‘mogelijk wel had plaatsgevonden’. Ook leden van de Tweede Kamer weigeren zich neer te leggen bij de poging om de waarheid weg te moffelen. Zij kijken of ze het complete archief alsnog boven water kunnen krijgen. Mocht dit lukken, dan zal dat tot groot genoegen zijn van het bekende advocatenechtpaar Geert-Jan en Carry Knoops. Zij streden jarenlang voor gerechtigheid voor Julio, die maar liefst acht jaar ten onrechte vastzat in een Argentijnse cel. Ze wisten hem in 2017 vrij te krijgen.

Opmerkelijk besluit 

Ook mr. Geert-Jan Knoops is zeer verbaasd over het besluit van de huidige minister. Hij laat Story weten: ‘Men kan ervan uitgaan dat mr. Grapperhaus en zijn staf alvorens deze toezegging te doen deze archiefstukken zouden hebben gescreend en niet zonder reden hebben goedgekeurd dat deze aan de kamer verstrekt konden worden. Het is dus staatsrechtelijk niet juist dat de huidige minister dit tegenhoudt, gelet op deze eerdere toezegging. Dat er thans sprake zou zijn van ‘onevenredig nadeel’ voor bepaalde personen die in deze stukken voorkomen, is op zijn zachtst gezegd zeer opmerkelijk, want dit is door mr. Grapperhaus niet vastgesteld. Wat echter hieronder verstaan dient te worden, blijft geheel onduidelijk maar doet wel vermoeden dat er alsnog bepaalde personen of instanties beschermd moeten worden die kennelijk wat hebben te verbergen.’ Story benaderde ook het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hun reactie: ‘We kunnen niets meer zeggen dan er al in de brief staat. Wanneer we iets zeggen over wie het gaat, dan benadelen we de betrokkenen al onevenredig.

Beeld: Peter Smulders, Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 44 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.