• Oranjes

Geheim WK-schandaal rond Máxima’s vader alsnog onthuld

Koningin Máxima

Er is heel wat te doen geweest over het feit dat het WK voetbal dit jaar in Qatar wordt gehouden, maar het is niet voor het eerst dat de keuze van het gastland van het toernooi voor onrust zorgt.

In 1978 was de verontwaardiging enorm, toen het festijn werd gehouden in Argentinië, waar dictator Jorge Videla toen aan de macht was. Was dat al reden tot wereldwijde woede, jaren later zou het allemaal nog veel erger worden.

Omkoping 

Toen bleek namelijk dat Argentinië, de winnaar van het toernooi, tegenstander Peru had omgekocht. Argentinië moest namelijk met 6-0 van Peru winnen om de finale te halen. En precíes dat gebeurde. Jaren later meldden een verdediger en de keeper van Peru dat er inderdaad sprake was van omkoping bij die wedstrijd. Ook bleek Videla vlak voor de wedstrijd in de kleedkamer van Peru te zijn geweest. Wat hij daar zei, zal waarschijnlijk altijd geheim blijven. Het overgrote deel van de groep jonge mannen die daar zat, zou negen jaar later bij een vliegramp om het leven komen... De betreffende keeper en verdediger konden jaren later dus nog wel hun verhaal doen, wat niet alleen voor nieuwe opschudding zorgde, maar ook nieuwe feiten aan het licht bracht. Feiten die uiterst pijnlijk zijn voor koningin Máxima!

Bezoedeld 

Zeker nu het verhaal is opgedoken in FC Sapiens, een nieuw boek dat gaat over wat voetbal zegt over menselijk gedrag. In het boek is nieuwe aandacht voor de zaak, waarin een voor Máxima zeer pijnlijk detail wordt besproken. Meteen na de bewuste wedstrijd blijkt namelijk een extreem groot graantransport vanuit Argentinië naar Peru te zijn vertrokken. Dit was onderdeel van de omkoping. De auteurs van FC Sapiens schromen niet om in hun promotiecampagne te benadrukken dat naast Videla nog iemand van dat megatransport moet hebben geweten. De staatssecretaris en latere minister van Landbouw Jorge Zorreguieta! Weer wordt de naam van Máxima’s vader, die zichzelf niet meer kan verdedigen, bezoedeld.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 50 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina! Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.