Filip van 'klungelende kroonprins' naar bejubelde koning

Door Redactie
Filip van 'klungelende kroonprins' naar bejubelde koning

In de jaren dat de Belgische koning Filip nog kroonprins was, hadden maar weinig Belgen er vertrouwen in dat hij een capabele koning zou zijn. Filip heeft zijn criticasters het nakijken gegeven; hij wordt nu zelfs de redder van de monarchie genoemd.

Hij heeft zijn sterkste jaar tot nu afgerond,’ schreef royaltywatcher Wim Dehandschutter in de Belgische krant Het Nieuwsblad over koning Filip van België. De krant kopte: De koning die op zijn 60e eindelijk volwassen is: hoe Filip de monarchie dit jaar reanimeerde.

Slechte reputatie

Koning Filip moet het met een glimlach van oor tot oor hebben gelezen. Jarenlang werd hij achtervolgd door de zin ‘Hij kan het niet’. Dat was wat oud-grootmaarschalk Herman Liebaers in maart 1991 over hem zei in een interview met journalist Yves Desmet van De Morgen. Die uitspraak was dan wel keihard, Filip had destijds een niet al te beste reputatie. Hij werd een ‘houten klaas’ genoemd, een ‘droevig geval’ en ‘klungelende kroonprins’. Maar weinigen zagen in hem een capabel toekomstig koning.

Documentaire

In de Canvas-documentaire Filip van België. De lange weg naar de troon, vertelde Marc Van Craen, oud-woordvoerder van toenmalig koning Boudewijn, vorig jaar: ‘Binnen de paleismuren was hij een gewone jongen. Maar als hij buitenkwam voor een officiële opdracht en er camera’s stonden, kwam hij wat houterig over.’ Filip kwam ook meerdere malen in aanvaring met pers en politiek. Op een handelsmissie in Shanghaigaf hij de Vlaams-nationalistische partij Vlaams Belang een veeg uit de pan: ‘In ons land zijn er mensen, partijen zoals Vlaams Belang, die tegen België zijn, ons land kapot willen maken. Ik kan je verzekeren dat ze dan met mij te maken krijgen. Vergis je niet, ik ben een taaie als het moet. Ik laat niet zomaar over me heen lopen.’ Onmiddellijk gingen er stemmen op om de rol van het koningshuis te beperken tot een louter ceremoniële functie; een kroonprins hoort zich immers niet met de politiek te bemoeien.

In de media

Op handelsmissie naar Zuid-Afrika zette de kroonprins zijn adviseurs buitenspel – ‘Ik ben 46, ik heb geen adviseurs meer nodig’ – maar toen hij het zelf moest doen, stapelden de blunders zich op. De media maakten gehakt van de kroonprins. Filip wilde zijn gram halen door twee Vlaamse hoofdredacteuren, die kritisch schreven over de trip naar Zuid-Afrika, op het matje te roepen. ‘U moet ontzag en respect voor mij hebben, want ik ben de volgende koning.’ Hij dreigde het tweetal zelfs de toegang tot het paleis te ontzeggen. Toenmalig premier Verhofstadt noemde Filips optreden ongepast en zou zijn zorgen over de prins kenbaar hebben gemaakt aan het paleis. Jarenlang deden geruchten de ronde dat ook zijn vader koning Albert niet veel vertrouwen had in Filip. Daarom zouden er plannen klaarliggen om niet hem maar zijn zus Astrid de troon te laten bestijgen. 

Door: Patricia van Driel | Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 08 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.