Ex-minnares Juan Carlos op oorlogspad

Door Redactie
Ex-minnares Juan Carlos op oorlogspad

Corinna zu Sayn-Wittgenstein is dezer dagen vaste klant bij de Britse rechtbank. De voormalige minnares van oud-koning Juan Carlos klaagt haar ex-echtgenoot prins Casimir aan én is verwikkeld in een zaak tegen de Spaanse geheime dienst, die haar zou intimideren en bedreigen om Juan Carlos te beschermen...

Ze is onderneemster, filantrope, bevriend met tal van royals en een voormalige prinses. Maar Corinna zu Sayn-Wittgenstein (56) is sinds 2012 vooral bekend als de ex-minnares van de Spaanse oud-koning Juan Carlos (82). Toen kwam namelijk aan het licht dat ze de toenmalige vorst had vergezeld op een safari in Botswana en dat de twee jarenlang een relatie hadden gehad. Volgens Corinna is haar leven vanaf dat moment een hel.

Spaanse geheim agenten

Ze heeft zich tot de Britse High Court – ze woont officieel in het Verenigd Koninkrijk – gewend om daar een eind aan te maken. In een geschreven verklaring vertelt Corinna dat de Spaanse geheime dienst haar al acht jaar lang intimideert en bedreigt. ‘Na de Botswana-trip en uit gesprekken die ik had met de voormalige koning en zijn entourage, werd het mij duidelijk dat ik niet alleen werd gezien als een persona non grata maar ook als een bedreiging voor de koninklijke familie.’ Volgens Corinna werd ze door Spaanse geheim agenten geschaduwd tijdens een verblijf in Brazilië.

Mysterieuze inbraak

Ook was er een mysterieuze inbraak in haar huis in het Britse Shropshire; uit het raam van de kamer van haar huishoudster was een perfect rondje gesneden waardoor onverlaten zich toegang tot de woning konden verschaffen. Er was echter niets gestolen... Ook zou het toenmalige hoofd van de geheime dienst, Félix Sanz Roldán, haar en haar familie hebben bedreigd tijdens een ontmoeting in een hotel in Londen. En in het appartement dat Corinna in Monaco huurt én haar kantoor aldaar hielden zich wekenlang agenten op. Desgevraagd werd haar verteld dat zij daar waren om ervoor te zorgen dat ze veilig was.

Corrupt

Corinna is er echter van overtuigd dat gedacht wordt dat zij belangrijke documenten bezit en dat het plan was om die te stelen. Ook zegt ze dat er een boek over de dood van prinses Diana in haar appartement was neergelegd, waarna ze werd gebeld door een Spaans sprekend persoon die tegen haar zei: ‘Tussen Monaco en Nice zijn er veel tunnels.’ Er zouden verzonnen verhalen over haar de wereld in worden geholpen om haar kinderen te hersenspoelen zodat zij denken dat ze corrupt is. Ook zou ze worden afgeluisterd. Een hele waslijst van onverkwikkelijke zaken, die volgens haar in gang zijn gezet omdat ze tijdens haar relatie met Juan Carlos veel te veel te weten is gekomen over de financiële handel en wandel van de voormalige Spaanse vorst.

Smeergeld

Dat ze niet bepaald discreet met die informatie omgaat, werd twee jaar geleden al duidelijk. Spaanse media publiceerden een verhaal over de opname van een gesprek tussen Corinna en een voormalige Spaanse politieman. Daarin onthulde Corinna dat Juan Carlos op háár naam, zonder dat ze het wist en zonder haar toestemming, in het buitenland panden kocht. Ook sprak ze over de storting van 100 miljoen dollar van het Saoedische koningshuis op een bankrekening van Juan Carlos in Genève. Naar aanleiding van haar onthullingen werden in Spanje en Zwitserland onderzoeken naar Juan Carlos’ financiële transacties in gang gezet. De storting van 100 miljoen dollar werd daarin in verband gebracht met de aanleg van een hogesnelheidslijn van Medina naar Mekka door Spaanse bedrijven. Het vermoeden rees dat hier sprake was van smeergeld. Maar onlangs verklaarde de manager van de Zwitserse bank tegenover de Zwitserse officier van justitie dat het geld een geschenk was en Juan Carlos daar niets voor hoefde te doen. Dat had de adviseur van de Saoedische koning Abdullah hem destijds verzekerd.

Beeld: GettyImages

Lees het hele verhaal in Story. Editie 17 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.