Dit wist je nog niet over de bruidsjurk van Meghan Markle

Zaterdag 19 mei 2018 was een bijzondere dag: prins Harry en Meghan Markle gaven elkaar het jawoord in de St. George's Chapel in Windsor. Zoals verwacht zag de voormalige actrice er betoverend uit in haar trouwjurk, een ontwerp van Givenchy's Clare Waight Keller. Dit wist u nog niet over de bruidsjurk van Meghan Markle.

bruidsjurk meghan markle
© GettyImages

Het is in 2023 alweer vijf jaar geleden dat prins Harry en Meghan Markle elkaar het jawoord zeiden. Beneden aan de trap van de St. George's Chapel stapte Meghan uit in een hagelwitte trouwjapon met meterslange sluier. Lees hier alles wat u wilt weten over de bruidsjurk van Meghan Markle, die zeker de boeken in gaat als een van de meest iconische (royal) trouwjurken aller tijden.

De bruidsjurk van Meghan Markle

Niemand zal het ontkennen: Meghan Markle zag er oogverblindend uit op haar grote dag. De hertogin gaf de eer aan ontwerpster Clare Waight Keller (die toen nog voor het Franse modehuis Givenchy werkte) om haar bruidsjurk te ontwerpen. Het werd een klassiek en tijdloos ontwerp, een mix van traditie en Meghans persoonlijke smaak. Zo was de trouwjapon voorzien van lange mouwen en een sierlijke boothals. Opvallend genoeg werd er niet gekozen voor een meterslange sleep, maar juist een lange sluier van tule en kant.

Dit wist je nog niet over de bruidsjurk van Meghan Markle

Feitjes

Meer weten over de prachtige bruidsjurk van Meghan Markle? We hebben een aantal weetjes voor u op een rij gezet. Kende u deze feiten over de Givenchy-trouwjapon al?

1. Geheime betekenis

In een interview met de Britse Grazia deed Clare Waight Keller een boekje open over het ontwerpproces van de jurk. Zo onthulde Keller dat de bruidsjurk van Meghan Markle een onderliggende, symbolische betekenis heeft. 'We hadden het over de ceremonie, de gevolgen van haar komst in de koninklijke familie en wat haar rol in de toekomst zou zijn,' vertelde Keller. 'Ook spraken we over de boodschap en de emoties die ze wilde uitdragen. Meghan wilde vernieuwing uitstralen wat betreft de manier waarop vrouwen van de koninklijke familie zich mogen kleden,' aldus de ontwerpster. De jurk is dus een symbool voor Meghans onafhankelijkheid, maar respecteert tegelijkertijd de tradities van de royal family.

2. Eerste date

Meghan en Harry's bruiloft was natuurlijk al een sprookje op zich, maar er was één detail die de dag nóg romantischer maakte. In de bruidsjurk zat namelijk een stukje stof verwerkt van de outfit die Meghan droeg op haar eerste date met Harry. Dat onthulde de hertogin in de documentaire Queen of the World. 'Zoiets romantisch heb ik nog nooit gehoord,' klonk de reactie van de curator van de Royal Collection. Daar zijn wij het helemaal mee eens.

3. Bijzondere sluier

Hoewel de bruidsjurk van Meghan Markle eenvoud uitstraalde, was haar sluier juist het tegenovergestelde. In plaats van een meterslange sleep koos Meghan voor een opvallende sluier van vijf meter, gemaakt van tule en kant. Op de rand van de sluier zijn bloemen geborduurd, die alle 53 landen van het Britse Gemenebest (de verbintenis van de 53 onafhankelijke soevereine staten waarvan koning Charles het symbolische staatshoofd is) representeren. 

Dit wist je nog niet over de bruidsjurk van Meghan Markle

4. Zwevend effect

Juist omdat de bruidsjurk van Meghan Markle zo eenvoudig was, moesten alle details perfect zijn. 'Het zijn de kleine dingen die opeens ontzettend kunnen opvallen als je voor een eenvoudig ontwerp kiest. Alles doet er toe: de halslijn die precies goed moet vallen, de lengte van de mouwen, en de zoom aan de voorkant die precies twee centimeter korter was zodat je de punt van haar schoenen kon zien en het eruitzag alsof ze zweefde', vertelde Keller tegen de Britse Grazia.

5. Meghan en Clare raakten bevriend

Tijdens het ontwerpproces bouwden Clare Waight Keller en Meghan een bijzondere band op. 'Door mijn eigen emoties te leren loslaten en de gevoelens van iemand voor wie je ontwerpt te omarmen ontwikkel je een geweldige, relatie van vertrouwen en intimiteit,' schreef Clare in een post op Instagram. De twee vrouwen werden zelfs vriendinnen. 'Vanaf het begin voelde alles anders dan wat ik had verwacht. Ze was modern, met een verfrissende aanpak, warm en gastvrij, volledig ontwapenend en vreugdig op elke manier. We konden het gelijk goed vinden en een vriendschap begon,' aldus de ontwerpster.

Wedding
© GettyImages

6. Twee bruidsjurken

In de avond droeg Meghan een prachtige Stella McCartney jurk, met een hoge kraag, blote schouders en een A-silhouet. Meghan haar jurken kosten bij elkaar meer dan 110.000 euro, dit bedrag betaalde ze zelf. 

Wedding
© GettyImages

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!