Deense koningin zegt sorry voor afnemen titels kleinkinderen

Door Redactie
Deense koningin zegt sorry voor afnemen titels kleinkinderen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen. Dat laat zij maandagavond weten in een verklaring op de website van het Deense hof.

De kinderen van prins Joachim zijn vanaf komend jaar alleen nog graaf en gravin van Monpezat.

Monarchie aanpassen

'De afgelopen dagen is er heftig gereageerd op mijn besluit over het toekomstig gebruik van titels voor de vier kinderen van prins Joachim', laat Margrethe maandag weten. 'Het raakt me duidelijk. Mijn besluit heeft lang op zich laten wachten. Mijn 50-jarig jubileum op de troon is een natuurlijk moment om zowel terug als vooruit te kijken. Het is mijn plicht en mijn wens als koningin om ervoor te zorgen dat de monarchie zich blijft aanpassen aan de tijd.'

Noodzakelijke waarborg

Dit dwingt haar soms tot 'moeilijke beslissingen'. 'Het voeren van een koninklijke titel brengt een aantal verplichtingen en plichten met zich mee, die in de toekomst door minder leden van de koninklijke familie zullen worden gedragen', meldt de koningin. 'Deze aanpassing zie ik als een noodzakelijke waarborg voor de toekomst van de monarchie. Ik heb mijn beslissing genomen als koningin, moeder en grootmoeder. Maar als moeder en grootmoeder heb ik onderschat hoeveel mijn jongste zoon en zijn familie zich geraakt voelen.' Zij spreekt de hoop uit dat haar familie de rust krijgt en vindt om haar besluit een plekje te geven.

Bedroefd

In 2008 werd al bekend dat in de toekomst alleen de eerstgeborenen van de troonopvolgers prins of prinses worden. Prins Christian, het eerste kind van kroonprins Frederik en diens vrouw kroonprinses Mary, mag zich volgens die regel zo noemen en zijn eerstgeborene en zo verder dus ook. De vier kinderen van de Deense prins Joachim zijn 'in de war, bedroefd en in shock' door de beslissing over het kwijtraken van hun titel van prins en prinses. Dat laat een woordvoerder van de familie weten aan Deense media. Het nieuws komt 'als een donderslag bij heldere hemel', aldus de woordvoerder. 'De kinderen voelen zich verstoten. Ze begrijpen niet waarom hun identiteit van hen is afgenomen.'

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.