• Royals

Deens koningshuis geeft digitaal inkijkje tijdens de kerstdagen

Deense koningin

De decembermaand is begonnen. Langzaam verschijnen er kerstbomen en fonkelende lichtjes door het gehele land. Maar ook de royals staan stil bij de feestdagen die voor de deur staan. Zo opent het Deense koningshuis kun 'deuren' en kun je doormiddel van een adventskalender de feestdagen doorbrengen met de Deense royals.

Op de website van het Deense koninklijk huis wordt de adventskalender grootst aangekondigd. 'Wat gebeurt er achter de ramen van het koninklijk huis van Denemarken tijdens de kerstmaand? Wie zorgt voor de kerstversiering, welke recepten worden er in de keuken gemaakt en hoe komen de leden van het Koninklijk Huis en de medewerkers van het Hof in de juiste kerstsfeer? De antwoorden op die vragen en nog veel meer zijn te ontdekken in de kerstkalender van dit jaar 'Kerst in het Koninklijk Huis'.

Sfeervol inkijkje 

Op de website kun je elke dag een 'raampje' openmaken. Daarachter kun je weetjes, feitjes en andere interessante kerstnieuwtjes vinden. Zo stond in het eerste vakje de tweeling prins Vincent en prinses Josephine centraal. Zij versierde voor 'grootmoeder' een adventskaars. Op vrijdag kun je zien hoe de chef-kok van hare majesteit een traditioneel kerstrecept maakt. Voor Margrethe 'is het pas een echte kerst als de chefkok van de koningin een portie luchtige 'nonnenscheetjes' heeft gebakken', is te lezen bij een video waarin wordt uitgelegd hoe het baksel gemaakt moet worden. Prins Henrik zou degene zijn geweest die de Franse gefrituurde soesjes in het koninklijk huis zou hebben geïntroduceerd. 'Het verhaal achter de kleine kerstlekkernijen met de onconventionele naam is een klein kerstverhaal op zich', schrijft het hof. 'Lang geleden zou een non voor een Frans kerstdiner een scheet hebben gelaten, waarbij haar zus zo schrok dat ze een beetje soezenbeslag in een pan met kokende olie liet vallen. Het resultaat is een Franse kersttraditie geworden, bekend onder de naam nonnenscheten.' Voor de hapjes zijn onder meer boter, bloem, suiker en eieren nodig.

Eenzame kerst

De kerststemming zal er dit jaar wellicht wat anders uitzien voor de Deense koninklijke familie. In oktober besloot Margrethe om de kinderen van haar jongste zoon Joachim de titel prins en prinses te ontnemen. Koningin Margrethe van Denemarken stond toen éven in het middelpunt van de belangstelling vanwege haar 50-jarige troonsjubileum, maar dit heuglijke feit wordt inmiddels volledig overschaduwd. Familieperikelen lijken het gezin van de 82-jarige vorstin ernstig te hebben ontwricht.

Koningin Margrethe van Denemarken viert dit jaar dan ook kerst zonder haar kinderen Frederik en Joachim. Zij gaan met hun gezinnen naar het buitenland, heeft het hof eerder bekendgemaakt. Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary gaan samen met hun kinderen naar Australië. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het gezin het thuisland van Mary aandoet. Wat de bestemming van Joachim en Marie is, is niet bekend. Volgens het hof gaat het om 'een lang geplande reis naar het buitenland'. Margrethe is op kerstavond bij haar zus Benedikte. Daarna gaat ze zoals verwacht naar Marselisborg Slot in Aarhus. Sinds haar troonsbestijging in 1972 is ze er bijna ieder jaar tijdens de feestdagen. Op de laatste dag van het jaar geeft ze traditioneel een toespraak vanuit Amalienborg in Kopenhagen.

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina! Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.