• Oranjes

De verzwegen wilde Amerika-jaren: Prinses Laurentien zat ondergedoken in prostitutie

De verzwegen wilde Amerika-jaren: Prinses Laurentien zat ondergedoken in prostitutie

Er blijkt een opmerkelijk hoofdstuk te zitten in het cv van de altijd zo keurige prinses Laurentien. En dat betreft haar wilde jaren in Amerika waarin ze zich onder-
dompelde in de zelfkant van het leven...

Prinses Laurentien wordt tegenwoordig nog weleens weggezet als bekakt en stijfjes vanwege haar voorkomen en bijpassend accent. Terecht of niet, dat imago blijkt in elk geval niet te passen bij haar roerige verleden! De echtgenote van prins Constantijn heeft namelijk lange tijd een nogal prangende nieuwsgierigheid gekoesterd naar de zelfkant van de maatschappij. Een verlangen naar avontuur dat ze tijdens haar anonieme jaren in Amerika volop bevredigd zag. Op de valreep van de jaren tachtig vertrok Laurentien naar de Verenigde Staten, waar ze aan de University of California te Berkeley journalistiek studeerde. In 1991 haalde ze er haar master in dat vak onder meer met een serie artikelen over de straatprostitutie waar ze in Californië dagelijks mee werd geconfronteerd. Met alle gevaren van dien trok ze toen nachtenlang op aan de zijde van straatprostituees, die hun lichaam verkochten voor een slaapplaats of drugs. Het zou voor de latere prinses een ervaring zijn die haar leven voorgoed veranderde. Laurentiens betrokkenheid bij de zwakkeren in de samenleving ontstond dus in Amerika. En nog altijd maakt ze zich hard voor deze groep, zoals blijkt uit haar inzet tegen laaggeletterdheid. Dat en meer komt aan bod in een aflevering van het programma Door Andere Ogen, geheel gewijd aan Laurentien. In de ‘minidocu’ wordt ook duidelijk dat Laurentien, nadat ze midden jaren negentig verliefd werd op haar huidige echtgenoot prins Constantijn, een flinke metamorfose onderging. 

Dit artikel komt uit Story. Editie 18 ligt nu in de winkel of kan je hier online lezen via Blendle

De verzwegen wilde Amerika-jaren: Prinses Laurentien zat ondergedoken in prostitutie

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders