• Oranjes

De moeilijke relatie tussen prinses Beatrix en prinses Margriet

Door Redactie
De moeilijke relatie tussen prinses Beatrix en prinses Margriet

Afgelopen 19 januari vierde prinses Margriet haar 75e verjaardag met een groot deel van haar familie, vrienden en genodigden. Het koningspaar schitterde door afwezigheid, terwijl prinses Beatrix wél aanwezig was. En juist tussen Beatrix en Margriet is het niet altijd van een leien dakje gegaan.

Tussen de zussen ontstonden spanningen toen Beatrix, in tegenstelling tot hun moeder Juliana, zich fel opstelde tegen Margriets huwelijk met mr. Pieter van Vollenhoven. Beatrix vreesde dat het aanzien van de monarchie beschadigd zou worden als een burgerman zijn opwachting zou maken aan het hof, mede omdat Margriet ‘reservekoningin’ zou worden. 

Margriet zou zich in haar positie van ‘reservekoningin’ weleens achtergesteld hebben gevoeld. Ze krijgt geen uitkering van het Rijk maar een onkostenvergoeding, en haar kleinkinderen hebben, in tegenstelling tot die van Beatrix, geen adellijke titel. En de eerste jaren dat Beatrix vorstin was, waren Margriet en Pieter niet welkom op Koninginnedag. Dat de verhoudingen echt beter waren geworden, bleek toen Beatrix in 1980 tijdens haar inhuldiging te kennen gaf op Margriet en Pieter te rekenen bij de vervulling van haar taak.

Lees het hele verhaal in editie 4 van Story.

De moeilijke relatie tussen prinses Beatrix en prinses Margriet

Beeld: Peter Smulders