Charles viert voor het eerst zijn verjaardag als koning

Door Redactie
Charles viert voor het eerst zijn verjaardag als koning

Charles viert maandag zijn eerste verjaardag als koning. De Britse vorst wordt 74 jaar oud. Wat voor plannen Charles precies heeft, is niet bekendgemaakt.

Vorig jaar viel zijn verjaardag samen met Remembrance Day, de dag waarop Groot-Brittannië onder meer de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Toen was hij samen met familieleden bij een kranslegging bij het oorlogsmonument in Whitehall, Londen. Het jaar daarvoor was Charles met zijn vrouw Camilla in Duitsland voor een officieel bezoek.

Grote viering

Volgens Britse media is het aannemelijk dat Charles zijn verjaardag volgend jaar juni groots viert met het publiek. Koningin Elizabeth, die in april jarig was, en haar voorgangers hadden ook twee verjaardagen. De Queen, die op 8 september overleed, beleefde afgelopen juni haar laatste Trooping the Colour. Bij die verjaardagsparade marcheren zo'n 1400 soldaten door Londen richting Buckingham Palace. De koninklijke familie kijkt toe vanaf het paleisbalkon.

Officiële kroning

Charles is sinds de dood van zijn moeder koning. Hij wordt op 6 mei officieel gekroond. Dit is een al bijzondere datum voor de Britse royals, aangezien Meghan en Harry's zoontje Archie dan jarig is. Aankomende 6 mei wordt hij vier jaar, wat dus op dezelfde dag valt als de officiële kroning van zijn overgrootvader Charles. Het is niet duidelijk of hier expres geen rekening mee is gehouden. Daarnaast is het om Archie's verjaardag ook niet zeker wie van het gezin de kroning gaat bijwonen.

Ceremonie

De kroningsceremonie zal in de Westminster Abbey in Londen plaatsvinden. Hier vond een aantal weken geleden ook de uitvaartdienst van koningin Elizabeth plaats. Charles heeft ervoor gekozen een 'moderne monarchie' te leiden en wil daarom geen hele uitgebreide ceremonie. Zo komen er ook een stuk minder mensen dan bij de kroning van Elizabeth en gaat het waarschijnlijk allemaal ook veel minder lang duren, zo meldden meerdere Britse mediabronnen eerder al. Bij Elizabeth duurde de ceremonie in 1953 meer dan drie uur.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.