Charles III en Camilla officieel gekroond tot koning en koningin in Westminster Abbey

Koning Charles en zijn vrouw Camilla zijn zaterdag in Westminster Abbey in Londen gekroond. De Britse monarch kreeg, na de zalving, onder toeziend oog van zo'n 2200 aanwezigen de kroon van St. Edward op zijn hoofd.

Koning Charles
© Brunopress

Voor de kroning kreeg de koning regalia in handen: de Rijksappel en de scepters.

Kroon

De kroon van St. Edward is van massief goud, ingezet met robijnen, amethisten en saffieren. Het exemplaar weegt ruim 2 kilo en wordt daarom zo meteen ingeruild voor de Imperial State Crown. Dat exemplaar is een stuk lichter en ingezet met 2868 diamanten en andere bekende juwelen, zoals de St. Edward-saffier. Charles verlaat de kerk met de Imperial State Crown op zijn hoofd.

Sceptre en Orb

Bij het kronen van een vorst worden traditiegetrouw de Sovereign’s Sceptre en de Sovereign’s Orb gebruikt, een scepter en de rijksappel. Die laatste staat symbool voor de macht van de monarch en de christelijke wereld. Die houdt de koning tijdens de kroning vast in zijn rechterhand.

Camilla

Koningin-gemalin Camilla is ook gekroond. Zij draagt vanaf dan officieel de titel koningin. Eigenlijk is Charles al sinds het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth in september koning. Camilla was bij de kroning zichtbaar gespannen.

Camilla heeft besloten de kroon van de in 1911 gekroonde koningin Mary te dragen, volgens Buckingham Palace in het kader van 'duurzaamheid en efficiëntie'. Er zijn wel enkele aanpassingen aan de kroon gemaakt, zodat die beter bij Camilla's stijl past en als eerbetoon aan haar overleden schoonmoeder. In de kroon zitten nu bijvoorbeeld diamanten verwerkt die deel uitmaakten van de sieradencollectie van koningin Elizabeth.

Alle updates rondom de kroning van Charles en Camilla leest u via ons liveblog

Bron: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!