Camilla staat stil bij Elizabeth in eerste toespraak als koningin-gemalin

Door Redactie
Camilla staat stil bij Elizabeth in eerste toespraak als koningin-gemalin

Koningin-gemalin Camilla heeft in een toespraak voor de Queen's Commonwealth Essay Competition stilgestaan bij het overlijden van haar schoonmoeder Elizabeth. De 75-jarige Camilla zei in haar eerste toespraak als koningin-gemalin dat Elizabeth nog altijd veel wordt gemist.

'In de afgelopen maanden hebben mijn man en ik enorme steun gehad aan de condoleances die we uit alle uithoeken van de wereld hebben ontvangen, en nog steeds ontvangen', zei de vrouw van koning Charles verder. 'Zij herinneren ons eraan dat het geschreven woord een unieke kwaliteit bezit om te verbinden, genezen, gerust te stellen en hoop te geven, zelfs in een periode van rouw.'

Schrijfwedstrijd

Camilla gaf de toespraak tijdens een receptie voor de winnaars van de schrijfwedstrijd. Na afloop nam Camilla de tijd om te poseren met de jonge prijswinnaars. Bij de bijeenkomst waren ook onder anderen voormalig Spice Girl Geri Horner, zangeres Alexandra Burke en actrice Ayesha Dharker aanwezig.

Camilla als koningin-gemalin

Hoewel prins Charles’ echtgenote Camilla in de afgelopen jaren steeds meer omarmd is door haar landgenoten, zou ze enorm gespannen zijn geweest toen ze na het overlijden van koningin Elizabeth naast koning Charles koningin-gemalin werd. Want hoe zouden de Britten nú op haar reageren?

Ooit was ze de meest gehate vrouw van het Verenigd Koninkrijk, omdat zij degene zou zijn die het huwelijk van prins Charles en prinses Diana op de klippen had doen lopen. Maar in haar jaren als echtgenote van Charles toonde Camilla zich een betrokken, geïnteresseerde vrouw die de toenmalige kroonprins tot grote steun was. En de Britten gingen overstag: Camilla was eigenlijk best een aanwinst voor de koninklijke familie.

Onzeker

Of men er nog steeds zo over zou denken als Charles eenmaal op de troon zat, dáár was Camilla niet zo zeker van, blijkt. ‘Ik was op de maandag na het overlijden van The Queen bij de koning en koningin-gemalin,’ vertelt royalty-watcher Rebecca English in een gesprek tussen koningshuisdeskundigen in de YouTube-show Palace Confidential. ‘Het was de eerste keer dat ik ze meemaakte na Elizabeths overlijden. De koningin-gemalin leek gebroken en overmand door rouw. En het was overduidelijk dat ze heel onzeker was over de ontvangst die ze van het Britse volk zou krijgen.’

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.