• Britse Royals

Buckingham Palace over racistische medewerker in Britse hofhouding: 'Zeer betreurenswaardig'

Buckingham Palace

Een lid van de Britse hofhouding ligt onder vuur omdat ze racistisch zou zijn geweest tegenover een zwarte gast op een receptie dinsdag op Buckingham Palace. De medewerker zou Ngozi Fulani, voorzitter van de liefdadigheidsinstelling tegen huiselijk geweld Sistah Space, hebben ondervraagd over haar nationaliteit.

Ngozi, geboren in Groot-Brittannië, deelt de conversatie die ze met de betreffende vrouw had op sociale media. Ondanks dat ze meerdere keren aangaf Britse te zijn, bleef de medewerker vragen naar waar ze 'werkelijk' vandaan kwam.

Steun

Op Twitter reageren veel mensen geschokt en krijgt Ngozi veel steun. In een tweede bericht schrijft ze bewust de naam van de vrouw niet bekend te willen maken. 'Ja, dit was aanstootgevend, maar het heeft geen zin haar te noemen en te schande te maken. Dat zou ons net zo erg maken. Wij geven er de voorkeur aan dat dit vriendelijk wordt afgehandeld.'

Prins Harry en Meghan

Het incident komt nadat de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan een niet nader genoemd lid van het koninklijk huis en medewerkers beschuldigden van racisme. Het was een van de redenen waarom ze besloten naar het buitenland te verhuizen.

Internationale dag

De receptie stond in het teken van de internationale dag van de Verenigde Naties voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Koningin-gemalin Camilla gaf er een speech en er waren verschillende koninklijke gasten uit het buitenland aanwezig. Zo maakten onder anderen koningin Mathilde van België en koningin Rania van Jordanië hun opwachting. Reactie Buckingham Palace Buckingham Palace heeft geschokt gereageerd op het incident waarbij dinsdagavond een gast racistisch werd bejegend door een paleismedewerker. Het hof noemt de opmerkingen van de vrouw 'onaanvaardbaar en zeer betreurenswaardig', staat in een verklaring die aan Britse media is gestuurd. De hofdame in kwestie heeft haar functie per direct neergelegd.

Onderzoek

Het hof zegt de kwestie uiterst serieus te nemen en heeft een onderzoek ingesteld. Ook is er contact opgenomen met Fulani en is ze uitgenodigd om langs te komen om haar ervaringen persoonlijk te delen. De hofdame in kwestie heeft haar excuses aangeboden en is met onmiddellijke ingang opgestapt. Volgens het paleis worden 'alle leden van de hofhouding herinnerd aan aan het diversiteits- en inclusiviteitsbeleid dat ze te allen tijde moeten handhaven'.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.