• Britse Royals

Britten delen speciale afspeellijst op Spotify voor kroning Charles

Kroning Charles

Het Britse ministerie van cultuur heeft een officiële afspeellijst gedeeld ter ere van de kroning van koning Charles in mei. Op Spotify staat inmiddels de zogeheten Coronation Celebration Playlist, waar 27 nummers van vrijwel alleen Britse artiesten in staan.

Het eerste nummer op de lijst is Come Together van The Beatles, het laatste is toepasselijk King van Years & Years. Verder staan ook nummers van onder anderen Spice Girls, Emeli Sandé, Tom Jones en David Bowie in de lijst, die bijna twee uur lang is.

Kroningsconcert

De selectie van nummers verscheen op een speciale nieuwe website waar meer informatie wordt gedeeld over evenementen rond de kroning van Charles. De kroning zelf vindt plaats op zaterdag 6 mei. Op zondag wordt een speciaal kroningsconcert gehouden dat live vanuit Windsor Castle bij de BBC wordt uitgezonden. Het is nog niet bekend wie er dan allemaal zullen optreden, maar volgens Buckingham Palace gaat het om een combinatie van 'internationale muziekiconen en hedendaagse artiesten'.

Peettante van prins William

Er is de afgelopen weken veel commotie rondom de kroning van Charles. Lady Susan Hussey (83), voormalig hofdame van wijlen koningin Elizabeth én peettante van prins William, zou niet welkom zijn bij deze heugelijke dag. Ze werd namelijk beschuldigd van racisme en diende daarop haar ontslag in. Nadat de hofdame diep door het stof ging, lijken de betrekkingen met het koningshuis toch weer enigszins hersteld...

Beschuldigd van racisme

Afgelopen november werd bekend dat de Britse hofdame lady Susan Hussey ontslag nam omdat ze werd beschuldigd van racisme. Ze zou ongepaste opmerkingen gemaakt hebben tegenover een gast van kleur tijdens een receptie op Buckingham Palace. Naar verluidt vroeg ze Ngozi Fulani, voorzitster van een liefdadigheidsinstelling tegen huiselijk geweld, meermaals naar haar nationaliteit. Ondanks het feit dat Fulani aangaf Britse te zijn, bleef lady Susan aandringen en vragen naar waar ze ‘werkelijk’ vandaan kwam.

Excuses gemaakt

Hierdoor ontstond heel wat commotie, zowel op social media als binnen de muren van Buckingham Palace. De twee vrouwen gingen daarop met elkaar in gesprek. Lady Susan besloot haar excuses aan te bieden, die Fulani heeft aanvaard. Dit werd bevestigd door het Britse hof in een verklaring.

Uitnodiging kroning

Bovendien beloofde lady Susan haar ‘bewustzijn van de betrokken gevoeligheden te verdiepen’ en gaan de koninklijke huishoudens zich nog meer focussen en concentreren op inclusie en diversiteit. Volgens het bericht zijn koning Charles en koningin-gemalin Camilla volledig op de hoogte en zijn ze blij met de uitkomst van het gesprek. Een bijkomend gevolg van de goede afloop is dat de peettante van prins William binnenkort een uitnodiging mag verwachten voor de kroning van koning Charles op 6 mei 2023. 

Bron: ANP

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!