• Royals

Britse vorstin ligt niet alleen wakker van Harry en Meghan: Hoeveel kan koningin Elizabeth nog verdragen?

Door Redactie
Britse vorstin ligt niet alleen wakker van Harry en Meghan: Hoeveel kan koningin Elizabeth nog verdragen?

Prins Harry en Meghan hebben de Britse koninklijke familie met hun uitlatingen tegenover Oprah Winfrey enorme schade berokkend, prins Andrew is verwikkeld in een seksschandaal, prins Philip is zorgwekkend ziek en haar neef zit achter de tralies wegens aanranding. Koningin Elizabeth maakt een zeer ellendige tijd door en de vraag is of de bijna 95-jarige vorstin zich staande kan houden zonder haar steun en toeverlaat prins Philip aan haar zijde.

Een ‘annus horribilis’ noemde koningin Elizabeth in een speech eind 1992 het jaar dat achter haar lag. Een werkelijk verschrikkelijk jaar, met de scheidingen van kinderen prins Andrew (van Sarah Ferguson), prinses Anne (van Mark Phillips) en prins Charles (van Diana Spencer) en alle schandalen die daarmee gepaard gingen. En dan was er ook nog de brand in Windsor Castle. De gifbeker bleek voor de Britse vorstin echter nog niet leeg. Na het fatale auto-ongeluk van prinses Diana in Parijs kreeg Elizabeth de hele natie over zich heen toen ze niet direct Windsor Castle verliet en iets van zich liet horen en de vlag op Buckingham Palace niet halfstok ging. Ze verloor haar moeder the Queen Mum en haar zus prinses Margaret. En nu stapelen de schandalen en problemen in haar familie zich wederom hoog op; van een ‘annus’ horribilis is zelfs geen sprake meer. De ellende bij de Windsors duurt al veel langer en er lijkt geen eind aan te komen. Had Elizabeth voorheen echtgenoot Philip naast zich die haar door zware tijden heen sleepte, de vorstin moet het nu zonder zijn onvoorwaardelijke steun doen. De bijna 100-jarige Philip kampt met gezondheidsproblemen. Bijna twee weken lang lag hij in het ziekenhuis vanwege een infectie. Daarna werd hij overgebracht naar een ander hospitaal waar hij onderzoeken en een behandeling moest ondergaan voor ‘al langer bestaande hartklachten’. Buckingham Palace liet weten dat het goed met hem ging en dat de behandelingen aansloegen. Maar de Britten sloeg de schrik om het hart toen prins Charles zijn vader vervolgens – ondanks de coronaregels – in het ziekenhuis bezocht. Voormalig perssecretaris van het hof Dickie Arbiter vertelde in de Britse media: ‘Ik denk dat Philip Charles bij zich heeft geroepen om de toekomst van de familie te bespreken. Hij zal tegen Charles hebben gezegd: Op een dag heb jij het in deze familie voor het zeggen.’ Even later werd bekend dat Philip een hartoperatie moest ondergaan. Koningin Elizabeth heeft volgens hofbronnen momenten waarin ze verdrietig is, afgewisseld met gevoelens van teleurstelling en boosheid.

DOOR PATRICIA VAN DRIEL | FOTO’S BRUNOPRESS

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 11 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.