• Britse Royals

Britse koningshuis geschokt door aantijgingen in nieuw misbruikschandaal

Door Suus Ruis
koning Charles

Lag eerder prins Andrew onder vuur vanwege vermeend misbruik van een minderjarige, nu steekt er een nieuw schandaal de kop op bij de Britse koninklijke familie. De Ierse Arthur Smyth beweert dat hij in 1977 op 11-jarige leeftijd twee keer seksueel misbruikt is door lord Louis Mountbatten.

Mountbatten is al 43 jaar dood en kan zich dus niet meer verdedigen, maar dat maakt de schokkende beschuldigingen er voor het Britse koningshuis niet minder erg op.

Uncle Dickie

Vooral koning Charles zal diep geraakt zijn door de aantijgingen van Smyth, die er 45 jaar na dato een rechtszaak van maakt en binnenkort door het Hooggerechtshof in Belfast gehoord zal worden. Lord Mountbatten was immers een sleutel-figuur in het jonge leven van Charles. Mountbatten, door Charles en de familie liefkozend ‘Uncle Dickie’ genoemd, was de broer van Alice Battenberg, de moeder van prins Philip. Nadat Philips ouders uit elkaar gingen, nam Louis een deel van de opvoeding van nakomertje Philip op zich. Officieel was Louis dus de oudoom van Charles, maar hij was voor de destijds jonge kroonprins soms meer een vaderfiguur dan zijn eigen strenge vader Philip.

Jarenlang weggestopt 

Uncle Dickie had veel invloed op de gevoelige Charles en hij zou degene geweest zijn die de prins in de jaren 70 met klem afraadde om met Camilla te trouwen – zij was een vrouw met seksuele ervaring en dat vond Mountbatten niet passend voor een toekomstige prinses van Wales. Lord Louis Mountbatten kwam in 1979 om bij een aanslag van de IRA en liet een gebroken koninklijke familie achter. De aanslag was dagenlang voorpaginanieuws. Pas in die periode, twee jaar na het vermeende misbruik, besefte de toen 13-jarige Arthur Smyth door alle publiciteit door wie hij misbruikt was. ‘Je vergeet niet door wie je wordt aangerand,’ zegt Smyth nu. ‘Geloof me. Je verdringt het, maar je vergeet het niet. Ik heb het jarenlang weggestopt. Ik schaamde me voor wat er gebeurd was, maar nu wil ik rust.’ De advocaat van Smyth voegde toe dat zijn cliënt lang en zorgvuldig heeft nagedacht voordat hij deze stap nam. ‘Hij beseft heel goed dat het hem bij veel mensen bijzonder impopulair zal maken, helemaal omdat de beschuldigingen zo kort na het overlijden van koningin Elizabeth komen. Rechtszaken die over geestelijk, lichamelijk en seksueel misbruik gaan, zijn echter nooit bedoeld om moedwillig over gevoeligheden heen te stappen.’ 

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 49 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina! Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.