• Britse Royals

Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royalty­kenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Door Redactie
Boek prins Harry

Het boek telt meer dan 500 pagina’s, maar de biografie van prins Harry wordt verslonden door lezers. In Reserve doet de jongste zoon van koning Charles onder meer uit de doeken hoe hij ooit op een veldje naast een Britse pub zijn maagdelijkheid verloor en hoe hij tijdens zijn diensttijd in Afghanistan 25 leden van de taliban doodde. Verder vertelt Harry over zijn relatie met zijn broer prins William en gaat hij in op de dood van zijn moeder, prinses Diana.

Geloofwaardigheid

Maar vooral wat prins Harry tussen de regels door vertelt, is interessant. Zo trekt Harry’s dankwoord van drie pagina’s lang aan het einde van het boek de aandacht. Niet alleen omdat hij enkel zijn vrienden vermeldt en er met geen woord gerept wordt over zijn vader Charles, noch over zijn geliefde grootmoeder Elizabeth, maar ook omdat Harry uitdrukkelijk een zekere Hillary McClellen bedankt voor haar ‘uitstekende factchecks’. ‘Wist de prins niet wat, wanneer, waar en hoe het allemaal gebeurde toen hij zijn biografie schreef? Het is gewoon dom, deze blunders zullen zijn geloofwaardigheid aantasten,’ reageren de Britse tabloids spottend. 

Het overlijden van de The Queen Mum

✘ HARRY’S VERSIE: In zijn boek herinnert prins Harry zich het precieze moment waarop hij in maart 2002 te horen kreeg dat de moeder van koningin Elizabeth II, The Queen Mum, was overleden. ‘Ik was op Eton College toen ik gebeld werd tijdens het studeren. Ik herinner me dat het net voor Pasen was, de lucht was helder en het was warm. Licht scheen door mijn raam, gevuld met levendige kleuren. Uwe Koninklijke Hoogheid, de koningin-moeder is overleden.’

✔ DE FEITEN: Hoewel de prins het moment bijzonder gedetailleerd beschrijft, strookt het niet met de waarheid. De prins zat helemaal niet op school toen The Queen Mum stierf, laat staan dat hij in het Verenigd Koninkrijk verbleef. Hij zat volgens een officiële verklaring van Buckingham Palace dan ook in Zwitserland, waar hij met zijn vader en broer op skivakantie was. ‘Zijn enige wens is om zo snel mogelijk naar huis te gaan,’ klonk het statement. Er werden bovendien ook beelden gemaakt die aantonen dat Harry op dat moment in Zwitserland verbleef.

De eerste date met Meghan Markle

✘ HARRY’S VERSIE: De lezers van Reserve komen ook meer te weten over Harry’s eerste date met Meghan Markle. Volgens de prins zag de actrice er ‘heart-attack-beautiful’ uit in haar outfit. ‘Ze droeg een zwarte trui, een jeansbroek en hakken. Ik wist niets van kleding, maar ik wist dat ze chic was,’ schrijft Harry over de ontmoeting.

✔ DE FEITEN: De beschrijving van prins Harry spreekt die van zijn vrouw tegen. Want in een tv-interview uit september 2018 over haar trouwjurk, verklaarde Meghan dat ze een blauwe jurk droeg tijdens haar eerste date met de prins. ‘Zie je het stukje blauwe stof dat aan de binnenkant is gestikt? Het is de stof van de jurk die ik op onze eerste date droeg,’ vertelde Markle toen.

Tekst: Tom de Smet

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!  

Lees het hele verhaal in Story/Dit verhaal komt uit Story. Editie 01 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Lossebladen.nl.

Een proefnummer scoor je nu met 25% korting en zonder verzendkosten.