Belgische koningin Paola met wandelstok op Koningsdag na herstel van val

Door Redactie
Belgische koningin Paola met wandelstok op Koningsdag na herstel van val

Koningin Paola van België lijkt weer helemaal hersteld van haar val van vorige maand. De 85-jarige vorstin was dinsdag aanwezig bij de viering van Koningsdag, al leek ze nog niet zo fit.

Samen met haar man koning Albert arriveerde ze - beiden met een wandelstok - bij het Te Deum in de kathedraal van Brussel en het kostte haar volgens persbureau Belga zichtbaar moeite om de trappen op te stappen.

Gevallen

Paola maakte begin oktober een ongelukkige val en moest daarom rust nemen. Volgens het Belgische hof was het 'niet ernstig'. Toch moest ze hierdoor de intrede van haar kleinzoon, prins Gabriël, in de Koninklijke Militaire School (KMS) missen. Bij de intrede van Gabriël is Paola's man, koning Albert, wel bij aanwezig. Ook onder anderen koning Filip en koningin Mathilde zijn bij zijn intrede aanwezig. Elisabeth, de zus van Gabriël, is net als Paola afwezig. De prinses is terug in Oxford in Engeland, waar ze studeert. Elisabeth zat twee jaar geleden nog op de KMS. Eerder dit jaar viel Paola ook al, toen liep ze een breuk op in haar rechterarm.

Bescheiden applaus

Bij aankomst in Brussel kreeg het gepensioneerde koningspaar een bescheiden applaus van het toegestroomde publiek. Ook andere leden van het koningshuis konden op positieve klanken rekenen. Zo werd zelfs de naam van prins Laurent, de broer van koning Filip, gescandeerd.

Koningsdag zonder koning

Een groot deel van de familie was dinsdag naar het Te Deum gekomen. Koning Filip en koningin Mathilde waren er traditiegetrouw niet bij. Volgens het Belgische hof is dat omdat de koning zichzelf niet kan vieren.

Beroertes

Paola's gezondheid kwam eerder al meerdere keren in het nieuws. De koningin kampt sinds een aantal jaar met hartritmestoornissen en lijdt aan osteoporose. Door die botaandoening brak ze bij verschillende valpartijen een ruggenwervel en later een heup. In 2015 en 2018 kreeg ze al een beroerte. Bij de laatste - in 2018 - is ze echter snel hersteld, zonder er blijvend letsel aan over te houden. Wel werd haar medicatie toen aangepast om herhaling te voorkomen. De Belgische zender RTBF meldde eerder dat de vorstin een herseninfarct zou hebben gehad. Dit werd echter niet door het paleis bevestigd.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.