• Oranjes

Beatrix geeft paard naam van Pim Fortuyns moordenaar!

Door Redactie
Beatrix geeft paard naam van Pim Fortuyns moordenaar!

Wie een lid van het Koninklijk Huis beledigt, heeft de poppen al snel aan het dansen. Maar de Oranjes zelf lijken zich alles te kunnen permitteren. Zoals prinses Beatrix, die een van haar paarden vernoemt naar de moordenaar die Pim Fortuyn afschoot... 

Als koningin trok Beatrix zich al weinig aan van de mening van haar onderdanen. En als inmiddels prinses zet de oud-vorstin die houding voort. Sterker nog: Beatrix, die jaarlijks nog altijd 1.567.000 euro belastingvrij uitgekeerd krijgt voor een aantal hand- en spandiensten binnen de monarchie, lijkt soms expres een beetje te provoceren. Van een van haar acties zou je je kunnen afvragen of die wel door de beugel kan. Liever gezegd: door de stijgbeugel. Want tijdens een bezoek aan de Koninklijke Stallen in Den Haag, daartoe uitgenodigd door de Rijksvoorlichtingsdienst, deed Story een bizarre ontdekking. In die stallen staan in totaal 32 paarden: vierentwintig voor de koetsen en rijtuigen en acht om op te rijden. Sinds jaar en dag is het Beatrix die de paarden een naam geeft op volgorde van het alfabet. Telkens als er een nieuwe stalmeester aantreedt, wordt weer van voor af aan begonnen. De huidige stalmeester Bert Wassenaar is er al sinds 1996 waardoor Beatrix de komende tijd alleen nog kan kiezen uit opeenvolgend de letters X, Y en Z. In 2014 was de letter V aan de beurt. Een welke naam koos Beatrix? De naam VOLKERT! Het behoeft weinig uitleg dat dit op zijn zachtst gezegd een wat vreemde keuze is: die naam is voor elke Nederlander immers verbonden aan de moordenaar van Pim Fortuyn, milieuactivist Volkert van der Graaf. Op 6 mei 2002 wachtte hij de politicus op nadat die te gast was geweest in het toenmalige radioprogramma van Ruud de Wild op het Mediapark in Hilversum. Zonder aarzelen doorzeefde Volkert de man die op weg leek de nieuwe premier van Nederland te worden met een serie kogels; als een beest werd Fortuyn afgeschoten. De moord op de razend populaire politicus zorgde voor enorme onrust in Nederland en veel aanhangers van Pim Fortuyn reageerden woedend. In eerste instantie richtte de woede zich op zittend premier Wim Kok van de PvdA, die tot zijn dood geen goed woord voor Pim Fortuyn had overgehad. Later richtte de verontwaardiging zich echter ook op Beatrix. Dit omdat zij zich als staatshoofd nooit in het openbaar uitsprak over de moord, terwijl ze zich wel liet zien en horen bij andere nationale drama’s zoals de Bijlmerramp of de vuurwerkramp in Enschede. Toen al werd verbolgen gereageerd op Beatrix’ stilzwijgen, zeker ook omdat zij er in kleine kring nooit een geheim van had gemaakt niets op te hebben met Pim Fortuyn en zijn partij de LPF. 

Lees verder in Story. Editie 33 ligt nu in de winkel of lees verder via Tijdschrift.nl

Beatrix geeft paard naam van Pim Fortuyns moordenaar!

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders