• Oranjes

Amalia's opleiding tot vorstin

Door Redactie
Amalia's opleiding tot vorstin

Ze werd op 7 december 14 jaar, en dat betekent dat kroonprinses Amalia nog vier jaar kan genieten van een jeugd zonder officiële plichtplegingen en serieuze voorbereidingen op haar toekomstige taak: koningin van Nederland. Amalia is niet de enige jonge troonopvolger die een bijzondere opleiding te wachten staat. Al zijn sommigen van haar ‘collega’s’ daar al wél mee begonnen...

Ze realiseert zich heel goed dat zij de volgende is die aan de beurt is,’ zei toenmalig kroonprins Willem-Alexander over zijn oudste dochter Amalia in het tv-interview dat hij gaf vlak voordat hij op 30 april 2013 de troon besteeg. Amalia had haar vader gevraagd hoe lang hij koning zou zijn. ‘Dan kan ze in haar agenda al een streep zetten,’ grapte Willem-Alexander. Voorlopig hoeft Amalia dat nog niet te doen, maar over vier jaar zal wel worden begonnen met haar opleiding tot vorstin. Want: ‘Tot haar achttiende willen we proberen haar zoveel mogelijk een jeugd te geven met haar zusjes en haar vriendinnen. Ze moet de kans krijgen te ontdekken wie ze is. Als je niet kunt ontdekken wie je bent, kun je geen dienende functie nemen.’

Opvoeding

Willem-Alexander en Máxima hebben zich voorgenomen hun kinderen een zo normaal mogelijke opvoeding te geven en behandelen Amalia niet anders dan haar zusjes Alexia en Ariane. ‘We willen verder geen enkel verschil maken tussen de drie kinderen. We houden van allemaal evenveel,’ aldus de koning in het interview. Haar ouders vertelden Amalia al jaren geleden dat ze blauw bloed heeft, maar veel indruk maakte dat toentertijd niet. ‘Ze kent de denkbeeldige roze prinsessen van Disney, voor de rest moet je haar daar niet te veel mee lastigvallen,’ vertelde Willem-Alexander eerder. ‘Ze merkt wel dat ze net even anders is, maar ze gaat daar heel normaal mee om.’ Amalia heeft dan ook heel normale hobby’s als zwemmen, computeren en puzzelen. Ze zit op ballet en hockey en houdt ook van judo, paardrijden en vioolspelen. En ze is een Oranje-voetbalsupporter.

School

School was in het begin een beetje wennen voor haar, na de kleine, beschermde sfeer van daarvoor, zo vertelde Máxima. ‘Alles was nieuw: de kinderen, de juf en een grote organisatie. Maar ze heeft het ontzettend leuk. Ze heeft een stuk of vijf vriendinnen waar ze vaak mee speelt.’ Amalia deed het zo goed op school dat ze een klas kon overslaan, en haar opleiding kon vervolgen op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

Nieuwe fase

‘Ze is er klaar voor,’ zei Máxima vlak voordat die nieuwe fase in Amalia’s leven begon. ‘Ze kijkt ernaar uit, maar vindt het ook heel spannend. Net als alle andere kinderen. Als ouders kun je haar nu alleen nog advies geven.’ En over vier jaar begint er wéér een nieuwe fase, wanneer Amalia achttien is en zich langzaamaan kan gaan voorbereiden op de troon. 

Dit verhaal verscheen in editie 48.

Amalia's opleiding tot vorstin

Beeld: Peter Smulders