• Royals

Amalia luncht met klimaatinfluencer op Bonaire: wil haar inspireren

Vrijdagmiddag kwam kroonprinses Amalia met haar ouders aan op het vliegveld van Bonaire. De 18-jarige prinses is daar voor haar eerste werkbezoek. Het bomvolle programma begint met een bijzondere lunch. 

Door Naomi Pater
Kroonprinses Amalia

Vier jonge bewoners van Bonaire staat zaterdag een bijzondere lunch te wachten: zij mogen samen met prinses Amalia, die met het koningspaar een bezoek brengt aan het Caribisch deel van Nederland, tussen de middag aan tafel. De 31-jarige influencer Meralney Bomba, die aandacht vraagt voor de klimaatverandering op Bonaire en zich om die reden heeft aangesloten bij Greenpeace, is een van de genodigden.

Invloed

'Als jongere en als influencer, kan je heel veel betekenen in dit onderwerp. En dat kan Amalia ook', zegt Meralney tegen het ANP. 'Zij kan ook een influencer zijn door te zeggen: hey, we hebben een eiland daar en er zijn problemen met klimaatverandering en armoede en Nederland moet verantwoordelijkheid nemen. Ik denk dat ze een rol kan spelen als prinses.'

Klimaatprobleem

Tijdens de lunch gaan het koningspaar en de prinses in gesprek met vertegenwoordigers van organisaties over actuele thema’s als klimaatverandering, landbouwontwikkeling en armoedebestrijding. Meralney hoopt Amalia iets meer te kunnen vertellen over het klimaatprobleem op Bonaire. Als er niets wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen kan een groot deel van het eiland overstromen en zullen hittegolven alleen maar toenemen, zo bleek recent uit een onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, in opdracht van Greenpeace.

Motiveren en inspireren

Meralney blijft tijdens het gesprek naar eigen zeggen rustig en respectvol, maar wil wel een duidelijke boodschap overdragen aan de 19-jarige prinses. De influencer vindt het belangrijk dat jongeren zich vooral bewust worden van het klimaatprobleem. 'Ik wil haar motiveren en inspireren over hoe je zelf iets doet om aandacht te vragen voor het probleem. Doe het op je eigen manier, maar laat van je horen. Niet alleen omdat je prinses bent, maar omdat je een jongere bent die haar stem wil laten horen.'

Reis naar Nederlandse Antillen

Samen met haar ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwam de Prinses van Oranje vrijdagmiddag lokale tijd aan op het vliegveld van Bonaire. Amalia is daar voor haar eerste werkreis met een bomvol programma. 

Bonaire is het eerste eiland dat het koninklijk gezelschap bezoekt. Vanaf daar reizen ze naar Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Dat 'eilandhoppen' doen ze met het vliegtuig. Behalve van Aruba naar Curaçao: dan varen het koningspaar en de prinses mee met Zr.Ms. Holland, een patrouilleschip van de Koninklijke Marine.

Geen zonvakantie 

Verder staat de reis, die van 27 januari tot en met 9 februari duurt, voornamelijk in het teken van het slavernijverleden, de bewoners, de cultuur en natuurbehoud. Zo bezoekt het gezelschap onder meer Landhuis Knip, de voormalige plantage waar in 1795 de slavenopstand begon, en een voormalige suikerplantage. Op Sint-Maarten wordt aandacht besteed aan de opbouw van het eiland na de verwoestingen door orkaan Irma in september 2017.

Zelfde reis

Koning Willem-Alexander maakte in 1987 zo'n zelfde reis op 18-jarige leeftijd, toen hij nog prins was. Dat deed hij samen met zijn ouders, toenmalig koningin Beatrix en prins Claus. Een paar jaar later, in 1992, maakten Beatrix en Claus zo'n zelfde reis van twee weken, maar dan ook met jongere zoons Friso en Constantijn.

Bron: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Maak voordelig kennis met Story en kies een proefabonnement. Scoor 4 nummers voor €6,99 via Kiosk.nl

Of word lid van Story voor maar €2,30 per maand!