• Liefde

60-jarig huwelijksjubileum Juan Carlos en Sofia zal geruisloos voorbijgaan

Door Redactie
60-jarig huwelijksjubileum Juan Carlos en Sofia zal geruisloos voorbijgaan

Op 14 mei zijn Juan Carlos en Sofia van Spanje 60 jaar getrouwd. Maar een feest zal er voor het oud-koningskoppel niet zijn. Hun huwelijk bestaat al vele jaren alleen nog maar op papier. Juan Carlos woont in Abu Dhabi, duizenden kilometers verwijderd van zijn echtgenote, en is niet van plan terug te keren naar Spanje...

Het is niet aannemelijk dat de Spaanse oud-koning Juan Carlos (84) op 14 mei vanuit Abu Dhabi via een plaatselijke Fleurop-dienst een bloemetje laat bezorgen bij zijn echtgenote Sofia (83) in Spanje. Toch zou hij daar reden toe hebben, want de twee zijn dan 60 jaar getrouwd. En dat is in hun geval méér dan bijzonder, aangezien ze al vele jaren gescheiden van elkaar leven. Sinds 2020 zelfs duizenden kilometers van elkaar verwijderd, omdat Juan Carlos in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten verblijft. Voor die tijd woonden ze in hetzelfde paleis, maar in verschillende vleugels; hun huwelijk bestaat al vele jaren slechts op papier. Omdat er al decennialang geruchten gaan dat de twee op het punt van scheiden staan, werd tien jaar geleden, toen hun 50-jarig huwelijksjubileum voor de deur stond, een poging gedaan die verhalen de kop in te drukken. Dat er geen feest kwam vanwege de slechte relatie tussen de echtelieden werd verbloemd met de hofmededeling dat een grootse en dus ook dure viering ongepast zou zijn vanwege de slechte Spaanse economie. De Spanjaarden wisten echter wel beter. Juan Carlos is al die huwelijksjaren gewoon zijn eigen gang gegaan, terwijl Sofia lijdzaam moest toezien hoe de afstand tussen haar en haar echtgenoot groter en groter werd. Al snel na de huwelijksdag werd het paar verblijd met dochters Elena (58) en Cristina (56) en zoon Felipe (54), maar een toegewijde huisvader en echtgenoot werd Juan Carlos niet. Naar verluidt zou hij al heel snel minnaressen in zijn leven hebben toegelaten. Vlak na zijn kroning in 1975 betrapte Sofia hem een keer op heterdaad met een minnares, schrijft royalty-journaliste Pilar Eyre in haar boek De eenzaamheid van de koningin. Juan Carlos had Sofia verteld dat hij met vrienden ging jagen in Toledo. Om haar man te verrassen, reisde ze hem met de kinderen achterna. In het landhuis waar Juan Carlos logeerde, trof Sofia haar echtgenoot aan met actrice Sara Montiel. Ziedend vertrok ze naar het paleis in Madrid, waar ze zou hebben meegedeeld te willen scheiden. Op advies van regeringsofficials zou Sofia dit volgens Pilar niet hebben doorgezet, maar toen al zou ze gevoelsmatig voorgoed afstand van haar man hebben genomen. ‘Ze is de eenzaamste vrouw in Spanje,’ aldus Eyre in haar boek. 

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 16 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.