Rutte en Tweede Kamer reageren op veiligheid Amalia: 'Zeer bezorgd'

Door Redactie
Rutte en Tweede Kamer reageren op veiligheid Amalia: 'Zeer bezorgd'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima meldden donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden dat de bedreigingen aan het adres van hun dochter 'enorme consequenties' hebben voor haar leven. Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert stelde dat 'onze minister-president verantwoordelijk is, en hij moet opheldering geven over wat hij gaat doen om ervoor te zorgen dat ze weer een normaal leven kan leiden.'

'Ik vind het voor haar heel erg en ik ben er uiteraard ook zeer bezorgd over', zegt minister-president Mark Rutte donderdagavond in een reactie op de zware bedreigingen aan het adres van prinses Amalia. Dat het in ons land nodig is om een prinses zo zwaar te beveiligen vindt Rutte 'een slechte zaak'.

Kwaad

Rutte noemt het 'natuurlijk vreselijk nieuws en ook heel heftig, in de eerste plaats voor haar zelf'. Hij kan verder niks zeggen over de bedreigingen of de veiligheidsmaatregelen. 'Dat maakt mensen die kwaad van zins zijn te geïnformeerd', aldus de premier. Alle betrokken instanties doen volgens hem hun uiterste best om te zorgen dat de prinses veilig is.

Normale studententijd 

Ook de Tweede Kamer sprak zich uit over de bedreigingen. VVD, D66, PVV en GroenLinks vinden het vreselijk dat prinses Amalia om veiligheidsredenen haar huis niet uit kan. 'Dit is echt heel erg. De kroonprinses - van wie ons land in de toekomst veel zal vragen - kan zich niet als iedere andere Nederlander in alle rust en veiligheid als jong mens ontplooien', reageert D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. 'Dat gaat zo lijnrecht in tegen wat we met z’n allen willen in dit land. Wat zo mooi is aan Nederland is dat de premier met de fiets naar werk gaat en de koninklijke familie middenin de samenleving staat. Als we dat land weer willen worden, hebben we heel veel werk te doen.' 'Heftig nieuws', zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. 'Ik wens prinses Amalia toe dat dit heel snel voorbij is, zodat zij kan genieten van een bijzondere studententijd. Zoals het hoort.' Dat vindt ook Laura Bromet, woordvoerder koningshuis van GroenLinks. 'Ook onze prinses heeft recht op een onbezorgd studentenleven waarin ze haar eigen weg in het leven kan vinden', laat ze weten. PVV-leider Geert Wilders vindt het 'verschrikkelijk nieuws' en heeft 'heel erg' met de prinses te doen. Wilders weet wat het betekent om bedreigd en streng beveiligd te worden. 'Ik hoop echt dat het snel weer normaliseert en ze haar leven zonder bedreigingen weer kan oppakken.'

Hart huilt

'Je hart huilt dat zo'n jonge vrouw, die toch al beklemd is in haar vrijheden vanwege haar overerfelijke positie, zo onvrij wordt gemaakt, terwijl ze gewoon moet kunnen studeren.' Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens een raadscommissievergadering over de bedreigingen rond prinses Amalia, die momenteel daardoor niet in de hoofdstad kan wonen. De burgemeester antwoordde op vragen van de VVD in de hoofdstad. 'Het is een gewoon een drama dat zich afspeelt.' VVD-fractievoorzitter Claire Martens vroeg Halsema ook of ze namens haar partij aan de prinses wil overbrengen dat ze dit een 'hele spijtige gebeurtenis' vindt. 'Dat iemand besluit naar wereldstad Amsterdam te komen dat dit uiteindelijk binnen een half jaar het gevolg is'.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.