Carolien Karthaus-Spoor heeft in haar familie te maken met een 'vreselijke' hersenziekte. Zowel haar vader als zus hebben de ziekte van Huntington: een ongeneeslijke erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. 

Erfelijk

De actrice schoof gisteravond aan bij RTL Late Night om over de hersenziekte te praten. "Het heeft te maken met eiwitten. Eigenlijk heeft iedereen het Huntington-gen in zich. Langzaam wordt een gedeelte van je hersenen aangetast, dat onder andere voor je beweging en spraak zorgt," vertelt Carolien aan Humberto. Ze was 16 jaar toen de ziekte bij haar vader begon. "Hij was altijd een aimabele en erudiete man en in één keer kon hij niet voor zichzelf en zijn gezin zorgen. Dat was heel heftig voor hem om te constateren."

Testen

De actrice was lang bang dat ook zij het erfelijke gen droeg. Haar zusje kreeg op haar zeventiende de eerste symptomen en besloot zich daarna te laten testen. "Ook omdat ik een enorme kinderwens had en heb. Ik wilde weten of ik mijn kinderen op de wereld zou zetten zonder het Huntington-gen," vertelt Carolien. De blondine moest zes weken in onzekerheid wachten op de uitslag. "Ik ben nogal onhandig. Als ik een glas liet vallen, dacht ik: 'O God, daar ga ik al!', of als ik een slapend been had." Carolien blijkt de ziekte niet te hebben en is nu moeder van een zoon. 

Article continues after the ad

Beeld: Edwin Smulders