Er is al lange tijd veel te doen geweest over de hoge salarissen bij de Publieke Omroep (NPO). Nu is dan ook bekend geworden hoeveel ze nu werkelijk verdienen. 

Deze bedragen kwamen aan het licht door een inventarisatie van RTL Z. Zij namen een kijkje in de jaarverslagen 2017 van de verschillende omroepen. Hoewel officieel hier geen namen van presentatoren in genoemd mogen worden, heeft RTL Z toch een inschatting kunnen maken welk inkomen bij welke persoon hoort. De NPO heeft bevestigd dat deze bedragen inderdaad juist zijn. 

Article continues after the ad

Mathijs van Nieuwkerk

Hieruit kwam naar voren dat wel zeventien presentatoren meer dan de norm verdiende vorig jaar. Aan kop staat Matthijs van Nieuwkerk, die wel 580.000 euro per jaar op mag strijken. Een goede tweede is naar alle waarschijnlijkheid Antoinette Hertsenberg met 300.000 euro. Zij presenteert het programma Radar. Ook radio-dj Giel Beelen (€179.157) en presentator en verslaggever Rutger Castricum (€ 196.585) hebben niks te klagen. Als laatste is er nog een presentator bij Omroep Max die goed is voor 195.553 euro. Naar alle vermoeden is dit André van Duin.

Minder salaris

Toch zullen al deze presentatoren vanaf 2019 flink wat in moeten gaan leveren. Dan zal hun inkomen namelijk jaarlijks verlaagd worden, met als einddoel dat op 31 december 2021 geen enkele grootverdiener meer boven de WNT-norm (Wet Normering Topinkomens) van 181.000 euro uitkomt. Dit bedrag is nu ook wat een minister in Nederland verdient.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Peter Smulders