Freek de Jonge is één van de bekendste Nederlandse grappenmakers. Maar ooit was hij een doodnormale jongen die op school zat in Zaandam.

Zaandam

Freek is geboren in het dorp Westernieland. Al gauw verhuisde het gezin naar Workum en later naar Zaandam, waar hij naar school ging. De grappenmaker zat op de Klaas Katerstraatschool te Zaandam (zie klassenfoto uit schooljaar 1955-1956 hieronder). Op zijn elfde stond hij voor het eerst op het podium. Daar, op het toneel, voelt hij zich onmiddellijk thuis, wat niet van de school gezegd kan worden. Freek was niet bepaald een studiebol.

Doorbraak

In 1979 stapte Freek uit cabaretgroep Neerlands Hoop en begon hij aan zijn solocarrière. Een jaar later speelt Freek de Jonge in Carré zijn eerste solovoorstelling: De Komiek. Freek zweert het losse-nummer-cabaret af en introduceert de zogenaamde ‘rode draad’ in zijn voorstellingen: een verhaal dat de hele voorstelling doorloopt. Sindsdien is de cabaretier niet meer weg te denken uit de spotlights. 

Article continues after the ad

Zo zag Freek er vroeger uit:

Ook contact leggen met oud-klasgenoten?

SchoolBANK is dé plek om een uitstapje naar het verleden te maken en oud-klasgenoten, vrienden en zelfs jeugdliefdes terug te vinden. Met meer dan 5,1 miljoen gebruikers en ruim 500.000 klassenfoto’s is SchoolBANK de grootste en bekendste reüniesite van Nederland. Het platform is opgericht in 2002 en nu geheel in een nieuw jasje gestoken.

Beeld: Edwin Smulders & Schoolbank.nl