Jeroen Krabbé wordt donderdag 75 jaar. Op de vraag hoe de familie Krabbé dat viert, luidt het antwoord van de bekende acteur en kunstschilder: "Er gaat binnenkort wat gebeuren, maar verder weet ik van niets. Ik laat het maar over me heen komen." Dat zijn volle agenda een surpriseparty toelaat lijkt sowieso een wonder, want de jarige reist de hele wereld over voor zijn nieuwe tv-serie Krabbé zoekt Chagall.

Tien jaar geleden vlak voor zijn 65e verjaardag, nam hij nog de rol van Sinterklaas aan voor de jaarlijkse intocht in Amsterdam, maar na tien edities nam hij vorig jaar "met spijt in mijn hart" afscheid van de rode mijter en tabberd. "Ik kreeg het zo verschrikkelijk druk. Elke maand gingen we vergaderen en aan het einde van het jaar ging ik nog op paardrijles, zo’n intocht was tijdrovender dan het lijkt. Dit jaar was ik met de intocht niet eens in het land wegens opnames voor Chagall."

Eerder maakte Krabbé voor NPO 2 tv-series over Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Paul Gauguin. "Chagall is mijn volgende schilder. Ik ben al een jaar aan het werk en ben veel op reis. Ik bezocht zijn geboorteland Wit-Rusland, maar reisde ook naar Berlijn, Parijs, Zuid-Frankrijk, New York, Israël en binnenkort naar Moskou en Sint-Petersburg. Dit programma is zo ontzettend leuk en heel afwisselend, Chagall is echter wel de meest ingewikkelde schilder in de reeks", zegt Krabbé.

Afleiding

Momenteel is de acteur ook nog op het witte doek te zien met de film De Liefhebbers. In deze bioscoopfilm speelt hij een autoritaire vader die ervoor kiest zijn ziekte geruime tijd voor zijn kinderen te verzwijgen. "De film is tussen Gauguin en Chagall opgenomen en dat was een welkome afleiding. Na Picasso ging ik direct door met Gauguin en dat was achteraf teveel."

Article continues after the ad

Ondertussen exposeert Krabbé nog tot en met 5 januari in Museum de Fundatie in Zwolle met schilderwerk in de tentoonstelling Gedroomde paradijzen. Drie series die eerder in de Fundatie te zien waren, worden ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag getoond in Kasteel het Nijenhuis in Heino.

Stilzitten

"Ik had nauwelijks tijd voor de opening van mijn eigen tentoonstelling, maar je hoort mij niet klagen. Wat is het alternatief? Thuiszitten? Dat hoort niet bij mij. Dat kan ik ook helemaal niet. Stilzitten is niets voor mij. Als ik niets te doen heb, ga ik lezen of schilderen. Ik heb een heleboel verschillende dingen te doen en ik heb niets met leeftijd. 75 klinkt voor velen als afgeschreven, maar ik heb nog nooit zo hard en intensief gewerkt als nu. Ja, ik kom wat krakkemikkig uit bed, maar verder mankeer ik niets. Ik zie om me heen wel een kromgetrokken categorie ouderen waar ik gelukkig nog niet bij hoor. Mijn motto is pluk de dag, het is feest. Ik voel me verplicht daaraan te beantwoorden. Ik leef niet naar mijn leeftijd, ik doe gewoon de dingen die die ik wil doen en nastreef."

Krabbé prijst zich gelukkig met de kinderen van zijn zonen Martijn, Jasper en Jakob. Met de hele familie viert opa Jeroen eerst het sinterklaasfeest. "Ik geniet van mijn negen kleinkinderen, waar ik me vrolijk tegenaan bemoei, dat is echt een gift. De jongste is pas 7 maanden en de oudste al 20 jaar. Onder de kleinkinderen bevindt zich schilderstalent, dat is ook echte een cadeau. De oudste dochter van Jasper is erg getalenteerd en gaat studeren aan de kunstacademie in Londen. Zij is al de vijfde generatie in de kunstenaarsfamilie. Als de kinderen het aangeven, mogen ze bij mij op het atelier komen. Daar staat dan alles voor ze klaar, worden ze niet gestoord en mogen ze doen wat ze willen. Als ze die kant op willen, stimuleer ik dat."

Rollen

In januari komt de internationale film Ams Secrets uit, waarvoor Krabbé een voice-over heeft ingesproken als vader van het hoofdpersonage Vera, een rol van Maryam Hassouni. Mogen regisseurs hem daarna nog benaderen voor rollen? "Mits ze een goed script opsturen. Bij het lezen van het script van De Liefhebbers dacht ik ‘daar wil ik bij zijn’. Ik lees ook scripts en denk dan al bij de achtste pagina: ‘daar kom ik mijn atelier of huis niet voor uit’. Ik heb dat allemaal gedaan, reizen naar filmsets in Australië of Mexico en dat is best leuk. Maar best leuk is op mijn leeftijd niet voldoende meer als argument. Mijn tijd is nu beperkt, dat is wel duidelijk aan mijn leeftijd. Ik zie liever de kleinkinderen nog vijftien jaar opgroeien, hoe ze zich ontwikkelen als mens. Ontzettend leuk vind ik dat."

Beeld: Peter Smulders | ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.