Gisteren kwam het verschrikkelijke nieuws naar buiten dat Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn ontvoer in Colombia door de guerillabeweging ELN. Ze waren voor opnames op zoek naar de biologische moeder van een geadopteerde Nederlander toen ELN hen ontvoerde. Wat weten we tot nu toe?

Lees ook: Spoorloos-presentator Derk Bolt en vaste cameraman ontvoerd in Colombia

Voortdurend contact met Colombia

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt voortdurend contact met de Colombiaanse regering over de ontvoering van het Spoorloos-tweetal. Dat zei demissionair minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdagmorgen tijdens de vlucht met koning en koningin van Rome naar Palermo. Koenders vergezelt het koningspaar bij de staatsbezoeken aan Italië en Vaticaanstad.

Article continues after the ad

"Er wordt hard aan gewerkt, maar meer kan ik er niet over zeggen. Dat is niet om geheimzinnig te doen. Het is gewoon beter zo min mogelijk te zeggen," aldus Koenders, die in het kader van het Colombiaanse vredesproces het afgelopen jaar tweemaal in Colombia geweest. "Dat helpt", aldus de minister. Hij kan daardoor ook op het hoogste niveau aankloppen in Bogotá.

Snel vrijgelaten

AD meldde vanmorgen dat het naar omstandigheden goed gaat met Derk en Eugenio. En er is goed nieuws, want de verwachting is dat het tweetal over een paar uur wordt vrijgelaten. De Nationale Ombudsman heeft met succes bemiddeld voor de vrijlating van de twee, maar het is nog wél even afwachten hoe het verder loopt.

Gevaar opzoeken

Derk zoekt al 20 jaar het gevaar op om de biologische ouders van geadopteerde kinderen te vinden. Daarvoor vliegt hij de hele wereld over en bezoekt hij ook de gevaarlijke plekken op de wereld. Hij verzekert zijn eigen kinderen er altijd van dat hij weer thuiskomt...

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: Peter Smulders | Bron: AD en ANP