Peter Smulders
Peter Smulders

Yvonne Kroonenberg (70) is al veertig jaar gelukkig met Joep, maar samenwonen en trouwen? Dat hoefde nooit voor de schrijfster. Tót ze de diagnose eierstokkanker kreeg en vreesde niet lang meer te leven.

Bij het schrijven van haar boeken zal Yvonne Kroonenberg ongetwijfeld putten uit persoonlijke ervaringen. Haar leven is boeiend genoeg. Toen ze bijna tien jaar samen was met Joep, schreef ze Alles went behalve een vent (1989). Dat bleek mee te vallen; ruim dertig jaar later is Yvonne nog steeds met Joep. Al wilde ze nooit samenwonen en trouwen.

Borstkankeronderzoek

Tót kanker haar leven op zijn kop zette. ‘Twee jaar geleden werd ik eruit gehaald tijdens het borstkankeronderzoek,’ vertelt Yvonne in Margriet. ‘Ik bleek drager te zijn van het borstkankergen dat ook eierstokkanker veroorzaakt. Mijn eierstokken waren al aangetast en dan gaat, om het even heel boud te zeggen, je hele binnenwerk eruit.’ Yvonne nam daarna een belangrijke beslissing. ‘Het heeft er een poos niet goed uitgezien en omdat ik dacht dat ik doodging, gingen we trouwen.

Trouwen

Ik wilde de zaken goed regelen voor de man met wie ik al veertig jaar mijn leven deel. We woonden nooit samen omdat we dat geen toevoeging vonden, maar als ik dood zou gaan, kreeg Joep helemaal niks. Een vriend wist een leuke notaris. Toen ik in zijn kantoor zat en hij mijn verhaal aanhoorde, zei hij: Het is gewoon het handigst als je trouwt.’

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 36 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.