De populariteit van de familie Meiland is ongekend! Hoewel Martien, Erica en hun kinderen daar enorm van genieten, ondermijnt het tegelijkertijd hun weerstand tegen de extreme druk van de publieke belangstelling, die ze als kijkcijferkanonnen nu eenmaal opwekken. Volgens insiders kunnen de Meilandjes op dit moment nog weinig hebben. Zijn hun benen sterk genoeg om alle weelde te kunnen dragen? Ervaringsdeskundige Samantha ‘Barbie’ de Jong en psychologe Kelly Weekers geven advies!

De terugkeer naar Nederland heeft ingrijpende gevolgen voor de familie Meiland. Waar het gezin in hun chateau in Midden-Frankrijk kon genieten van de rust en tijdens spaarzame uitstapjes buitenshuis niet door de lokale bevolking werd herkend, is dat in ons land totaal anders! Overal waar de familie gaat of staat, worden er verregaande en soms hondsbrutale pogingen genomen een gesprek aan te knopen. Ook de vele foto’s en filmpjes die er in het openbaar van de familie worden genomen, zorgen ervoor dat ze buiten de hekken van hun vrijstaande boerderij in het Gelderse Hengelo worden geleefd. Erica uitte onlangs dat ze hoopt op ‘een beetje meer rust’ en dat ‘alles weer normaler wordt’. Ze vertelde dat er zelfs op de snelweg foto’s van hen gemaakt werden. Ook Martien biechtte op toe te zijn aan rust en dat hij hoopt op een time-out. ‘Dat we de ruimte krijgen om een beetje meer aan onszelf te denken, want we worden wel geleefd,’ zei hij. Intussen geeft een aantal concrete signalen wel aan dat de situatie rond de Meilandjes welhaast problematische vormen dreigt aan te nemen; ze zouden steeds minder toegankelijk zijn, en alleen nog voor publiciteit rond hun tv-programma’s, biografie en wijnen het terrein van hun landhuis verlaten. Vanuit hun directe omgeving klinkt intussen de vrees dat ze showbizzkluizenaars zullen worden, die de massale aandacht en de weelde van de roem niet meer aankunnen.

Article continues after the ad

Samantha de Jong

De situatie van de Meilandjes is herkenbaar voor mensen die vanuit de anonimiteit ineens bekend zijn geworden. Treffend voorbeeld daarvan is Samantha ‘Barbie’ de Jong, die in 2010 na haar deelname aan realityshow Oh, Oh Cherso uitgroeide tot een BN’er over wie Nederland maar niet uitgesproken raakte. Haar bekendheid werd nog groter toen RTL besloot een realityshow rondom haar leven te maken. Wat RTL echter niet deed, was Samantha daarin verstandig begeleiden. Dat zorgde ervoor dat Samantha jarenlang nauwelijks nog een schim was van de persoon die ze vóór haar bekendheid was. Mede om die reden ontspoorde Samantha volledig, ondernam ze meerdere zelfmoordpogingen en heeft ze daardoor nog altijd niet de voogdij over twee van haar drie kinderen. ‘Ik ben inééns erg bekend geworden. Daar heb ik nog steeds last van,’ vertelt Samantha aan Story. ‘Het is wel zo dat je op een gegeven moment accepteert dat je overal herkend wordt, maar in het begin was dat heel erg wennen. Het vervelendste was dat ik niet zomaar over straat kon lopen en mijn leven daardoor werd bepaald. Ik werd geleefd. Ik kreeg daar geen hulp bij, en had alleen maar mensen om me heen die van me profiteerden. Die mensen hebben me naar de kloten geholpen!’

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 50 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.