Within Temptation is mogelijk betrokken bij het witwassen van crimineel geld uit Rusland. De Nederlandse metalband heeft meerdere keren opgetreden in Rusland. Een van de betalingen daarvoor werd overgemaakt vanaf een rekening in Estland die op naam stond van een onbekend bedrijf uit het Caraïbische belastingparadijs Belize. 'Voor bouwmaterialen', stond er bij de omschrijving.

'We deden in die tijd heel veel concerten. Niemand heeft gezien dat de afzender onbekend was en de omschrijving niet paste', zegt Raymond Rijnaars van AT Productions, toentertijd het management van Within Temptation, tegen NRC. De krant en tv-programma Zembla deden onderzoek naar de zogenoemde Magnitski-zaak.

Article continues after the ad

Belastingfraude

Sergei Magnitski was een Russische advocaat die werkte voor de Britse zakenman Bill Browder. Hij kwam in 2009 in gevangenschap om het leven nadat hij een grootscheepse belastingfraude aan het licht had gebracht, waarbij Russische politie-officieren en belastingambtenaren betrokken waren. Browder leidt sinds de dood van Magnitski een zoektocht naar de gestolen miljoenen. Hij wil dat iedereen die profiteert van de misdaad waarbij Magnitski is vermoord voor de rechter komt.

Aangifte

Hierom heeft hij aangifte gedaan tegen een aantal Nederlandse banken en bedrijven, waaronder AT Productions. De zakenman zegt dat zij betrokken zijn bij het witwassen van ruim 8 miljoen euro afkomstig uit de Magnitski-zaak. Het Openbaar Ministerie laat aan NRC en Zembla weten de aangifte, die al dateert uit 2017 maar nog niet eerder openbaar werd, te bestuderen. De banken die naar voren komen bij het onderzoek zijn ING, ABN AMRO en Rabobank.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron & beeld: ANP