Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en André van Duin houden op 4 mei voor iedereen die is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties en vredesoperaties twee minuten stilte op de Dam in Amsterdam. Net als vorig jaar zijn de herdenkingen in het land vanwege de coronamaatregelen weer zonder een groot publiek.

De nationale herdenking begint in Amsterdam met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijfster Roxanne van Iperen houdt hier de 4 meivoordracht Stemmen uit het diepe. Tijdens de bijeenkomst zingt sopraan Laetitia Gerards, onder begeleiding van het Metropole Orkest. De herdenking is rechtstreeks te zien bij de NOS.

Article continues after the ad

Krans en toespraak

Aansluitend leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het begin van de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam een krans. Daarna volgen de taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus. De 19-jarige Amara van der Elst houdt een spoken-wordvoordracht en de jaarlijkse toespraak is van André van Duin.

Genodigden

In tegenstelling tot vorig jaar, toen de koning op 4 mei een vrijwel lege Dam toesprak, is dit keer een kleine groep genodigden aanwezig. Het gaat om vertegenwoordigers van organisaties van diverse groepen oorlogsgetroffenen en nabestaanden. Het plein is niet toegankelijk voor andere belangstellenden.

Twee minuten stil

Tijdens de nationale herdenking staat het treinverkeer twee minuten stil. Ook vertrekken er van 19.50 tot 20.03 uur vanaf geen enkele luchthaven in Nederland vliegtuigen en taxiën er geen toestellen tussen 20.00 en 20.03 uur. Rijkswaterstaat roept automobilisten op een parkeerplaats op te zoeken en niet stil te gaan staan op de vluchtstrook.

Beeld: Peter Smulders | ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.