Hoewel onze koning morgen ongetwijfeld wat cadeautjes uit zal pakken ter ere van zijn 50e verjaardag, trakteerde hij ons, het volk, vandaag al op een openhartig interview. Anderhalf uur lang sprak koning Willem-Alexander over de afgelopen 50 jaar. Dit zijn onze favoriete momenten! 

Geen televisie voor Willem-Alexander
Onze koning groeide, toevallig net als zijn vrouw Máxima, op zonder televisie. Met de problemen die dat op school op leverde wist hij goed om te gaan. "Je leerde creatief denken. Voor de pauze hoorde ik de andere kinderen uit over de programma's, tijdens de pauze maakte ik daar in mijn hoofd een verhaal van en na de pauze kon ik met hen meepraten."

De Olympische Spelen
De koning vertelt over de Spelen van 1972 in München. Dat de Duitsers niet in staat waren de Israëlische sporters te beschermen heeft prins Claus parten gespeeld. Het was de reden dat de prins afstand nam van de Olympische Spelen. De eerste keer dat Willem Alexander zelf bij de Spelen was, was in Calgary in 1988.

Article continues after the ad

Enkele jaren later werd hij benaderd om lid te worden van het IOC. Hij wilde dit overleggen met zijn ouders, omdat hij dacht dat zij het niet goed zouden keuren. Het was juist zijn vader die hem aanspoorde het wel te doen. Prins Claus vond het een mooie kans voor Willem Alexander.

Een heel gemiddelde puber
Willem-Alexander noemt zichzelf een 'heel gemiddelde puber'. "Mijn ouders vonden zichzelf niet vervelend, ik vond mijzelf niet vervelend, we vonden alleen elkaar vervelend." Net als iedere andere puber wilde ook Willem-Alexander zich afzetten tegen zijn ouders. Alleen was zijn vader depressief en werkte dat niet zo. Hij vroeg daarom of hij de laatste twee jaar van zijn middelbare school in Wales door mocht brengen.

Geamuseerd vertelt de koning over zijn middelbare schooltijd in Den Haag. Hier werd hij toch wel eens belachelijk gemaakt vanwege zijn accent. Ook daar had hij een oplossing voor. Met dank aan de televisieserie van Kooten en de Bie leerde hij in sneltreinvaart Haags.

Marine van cruciaal belang
Na zijn middelbare school gaat Willem-Alexander in dienst bij de marine. Volgens hem is deze periode cruciaal geweest voor de rest van zijn leven. "Daar leerde ik structuur en discipline."

Grenzen opzoeken
Tijdens zijn studentenperiode heeft de koning niet alleen maar braafjes thuis gezeten. Hij geeft dat in het interview ook openlijk toe. "Dat is iets wat ik zelf gedaan heb, maar wat ik Amalia ook meegeef. Leer jezelf kennen! Ken je grenzen en ga eroverheen. Maak fouten, liefst dan wel buiten het oog van het publiek."

De koning vertelt dat zijn beveiligers vroeger nooit klikten bij zijn ouders en dat de beveiligers van zijn dochters dit ook niet doen. "Ik zou het niet willen weten," vertelt hij.

Leentelefoon
Toen zijn dochters tien jaar werden kregen zij een telefoon. Geen gloednieuw model, maar een oud exemplaar van Máxima of Willem-Alexander. "Het zijn leentelefoons en wij bepalen hoe ze die gebruiken. In principe gaat de telefoon op vakantie en 's avonds uit." Met een lach moet hij er dan ook aan toevoegen dat dit de theorie is, maar dat het in de praktijk nog wel eens anders zit.

Hoogte- en dieptepunten
In het laatste deel van het interview spreekt de koning over de afgelopen 17 jaar. Hij noemt die periode en zeker het begin daarvan een constante afwisseling tussen hoogte- en dieptepunten. "Eind april 2001 waren wij een gezin met een vader, moeder en drie kinderen. Vier jaar lateren waren we alledrie getrouwd, was mijn vader overleden en waren er drie kleinkinderen."

De dood en begrafenis van Friso zijn voor de koning nog steeds erg aangrijpend. Dat hij deze persoonlijke gebeurtenissen met het volk heeft moeten delen, vindt hij juist positief. "Het volk leeft met ons mee, in hoogte- en dieptepunten en wij hebben daaruit dan ook veel steun ervaren."

Dertig is het nieuwe vijftig
De koning sluit af met iets waar hij eerder al even over begon. "Dertig is het nieuwe vijftig. Daarmee bedoel ik dat als je nog wilt leren en nog geïnteresseerd bent in de wereld om je heen, leeftijd niet uitmaakt." En de koning mag morgen dan vijftig worden, hij kan nog heel wat jaartjes mee, zo zegt hij zelf.

Foto: ANP