Toen schrijver Joost Zwagerman op 8 september 2015 uit het leven stapte, liet hij naast drie kinderen uit een eerdere verbintenis ook zijn partner Maaike Pereboom (40) achter, die op dat moment pijnlijk genoeg drie maanden zwanger van hem was – een half jaar later werd babyzoontje Max (2) geboren.

Uit respect voor de beladen situatie waarin Maaike achterbleef, hielden veel media die volledig op de hoogte waren – waaronder Story – afstand tot de intens bedroefde weduwe en haar onwetende kind. Onlangs deed Maaike haar verhaal in Volkskrant Magazine, waarbij de beeldschone grote liefde van Joost Zwagerman fraai gefotografeerd werd. Ze vertelde dat ze na zijn dood ‘een schim’ van zichzelf was. ‘Een zombie. Ik at wel, voor mijn baby, ik dacht: dat kind moet voeding krijgen. Maar tegen heug en meug. Voor mij hoefde het niet.’ Maaike woonde samen met Joost in Haarlem, en vertelt dat zijn drie oudste kinderen uit zijn eerste huwelijk, dat twintig jaar duurde, geregeld een weekend bij hen waren. Inmiddels woont Maaike met Max op een bovenwoning in Amsterdam, waar ze werkt als beleidsmedewerker bij het Nederlands Letterenfonds. In het aangrijpende interview vertelt ze hoe het haar de afgelopen drie jaar vergaan is. 

Article continues after the ad

Huwelijk

Ruim drie jaar na de zelfmoord van Joost Zwagerman, die in behandeling was voor een depressie en een half jaar eerder opgenomen was geweest in een psychiatrische instelling, is er nieuw liefdesgeluk in haar leven, vertelt Maaike in Volkskrant Magazine. De man die haar hart wist te veroveren, is de in de literaire wereld bekende Joost Nijsen, die met zijn uitgeverij Podium onder anderen Ronald Giphart en Renate Dorresteijn uitgeeft. Inmiddels heeft Joost haar zelfs ten huwelijk gevraagd, waarop ze volmondig ja zei. ‘Max noemt hem papa, daar is hij zelf op een dag mee begonnen. Heel wonderlijk en schattig natuurlijk, maar ook lastig en verwarrend. Want hoe ga ik hem op een dag uitleggen dat hij nog een papa heeft? Een papa die er niet meer is omdat hij er zélf niet meer wilde zijn?’

Hulp nodig? Neemt u dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via telefoon 0900-0113 of 113.nl.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 46 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders