Jensen.nl, het medium van Robert Jensen, is de afgelopen maanden in de gaten gehouden door het Nederlandse leger. NRC schrijft daarover. Ook andere organisaties, zoals Viruswaanzin en de Gele Hesjes. werden onderzocht volgens de krant.

NRC schrijft dat grote hoeveelheden data over de meest uiteenlopende onderwerpen in een door Defensie gebouwd computersysteem belandden om er geautomatiseerd een coronagolf of maatschappelijke onrust mee te voorspellen. Het komt naar voren uit een reconstructie van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). Defensie richtte dit half maart op om zicht te krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie.

Geen individuen

Defensie zegt tegen NRC dat het LIMC niet naar individuen kijkt omdat ze dat niet mogen en dat er alleen open bronnen worden gebruikt. Ook zouden de analyses alleen voor intern gebruik zijn. NRC stelt dat uit hun eigen onderzoek blijkt dat het centrum vanaf de start de analyses deelt met bijvoorbeeld terrorismecoördinator NCTV en de Nationale Politie.

Beeld: Peter Smulders | ANP

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.