De foto en naam van Waylon worden op diverse online platformen misbruikt. Dat heeft Waylon donderdag bekendgemaakt. Fans hebben hem hier de afgelopen weken talloze malen op gewezen.

De zanger heeft met zijn advocaat overlegd of hij juridische stappen kan nemen, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Omdat de schimmige bedrijfjes die hier achter zitten volgens de zanger steeds andere namen gebruiken, is er juridisch weinig tegen de daders te ondernemen.

Spuugzat

Daarom treedt Waylon nu met een korte verklaring over het misbruik naar buiten, om zijn fans te waarschuwen niet in boodschappen of reclames te trappen waar zijn foto of naam voor wordt gebruikt. De zanger wordt onder meer door onbekenden ingezet bij het aanprijzen van financiële producten. 'Ik ben het spuugzat', beklemtoont Waylon.

Fake-boodschappen

Zijn afbeelding is onder meer te zien in fake-boodschappen op Love Nature & Life (in een advertentie waarin ook beelden van Dionne Stax worden gebruikt), Staff Novels, Minutedesire.me, Newlynews Remedy en Sweet Tea. Waylon heeft geen enkele relatie met al deze platforms. 'Ik heb geen enkele commerciële relatie met een financieel product, bitcoin of wat dan ook. De advertenties zijn ook zo slecht, dat ik hoop dat men zelf bedenkt dat ik hier nooit aan mee zou werken!'

Article continues after the ad

Waarschuwen

De zanger hoopt dat zijn fans en anderen niet worden misleid of geënthousiasmeerd door zijn afbeelding bij bepaalde advertenties. 'Maar uiteraard gebeurt dit wel. Dit is de schaduwzijde van het bekend zijn, in combinatie met internet. Het hoort er blijkbaar bij. Ik heb alles geprobeerd maar het begint inmiddels een dagtaak te worden om de tientallen bedrijfjes, als ze al bestaan, te rapporteren.'

Bron & beeld: ANP