Monique heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze graag een broertje of zusje voor hun zoontje André (3) wil. Omdat ze alleen via de onnatuurlijke weg zwanger kan raken, liet ze destijds drie embryo’s invriezen. Onlangs onthulde ze in een Belgisch interview dat er nog twee embryo’s over zijn.

Nu ze uit elkaar zijn, zou Monique deze embryo’s terug kunnen plaatsen zonder dat ze daar André’s toestemming voor nodig heeft, zo blijkt. Het gebeurt vaker dat een vrouw na een scheiding alsnog zwanger wordt van haar ex-partner omdat ze hun embryo, zonder toestemming van haar ex, liet terugplaatsen. Uit jurisprudentie blijkt dat ze dan vaak in haar recht staat. 

Article continues after the ad

Vernietigen 

Maar het kan ook zijn dat André en Monique met het ziekenhuis een contract hebben ondertekend. Vaak hanteren ziekenhuizen overeenkomsten waarin staat wat er met de embryo’s moet gebeuren bij een scheiding of het overlijden van een van de partners. Wanneer bijvoorbeeld André bij voorbaat liet weten dat er niets met de embryo’s mag gebeuren en daarover onenigheid bestaat, is het ziekenhuis verplicht de embryo’s te vernietigen. Overigens mogen de embryo’s tot vijf jaar na dato bewaard blijven worden. In de praktijk betekent dit dat Monique er nog een jaar aanspraak op zou kunnen maken.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 46 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.