Ruim een half jaar geleden meldde Story dat er grote zorgen waren om de toestand van Máxima: de koningin leek totaal uitgeput. Nu wordt ook door anderen luidkeels alarm geslagen!

In de entourage van ons koninklijk paar is het al tijden het gesprek van de dag: wat is er toch aan de hand met Máxima? Nadat we jaren mochten genieten van een sprankelende verschijning aan de zijde van Willem-Alexander, maakt Máxima al maanden een uitgebluste, soms ronduit ongelukkige indruk. Zelfs royaltydeskundige Josine Droogendijk – die zich normaal gesproken alleen concentreert op de outfits van de koningin – sloeg inmiddels openlijk alarm. Een andere volger van Máxima – hij reist het koninklijk paar over de gehele wereld na – deelt in de bezorgdheid. ‘Na het overlijden van (haar zusje – red.) Inés heeft ze duidelijk een stapje teruggedaan, dat is aantoonbaar. Ook is nooit duidelijk geworden wat nu precies de ingreep is geweest die ze vorig jaar heeft ondergaan. Ze heeft daarna ook een VN-reis afgezegd omdat ze zich niet goed voelde. Wat ik wel weet is dat ze de laatste jaren veel te hard heeft gewerkt. In kleine kring is bekend dat ze dat zelf ook heeft aangegeven. Ze heeft ook daarom een stapje terug gedaan.’ Dat laatste sluit ook naadloos aan bij Máxima’s agenda van de laatste maanden. Normaal gesproken zit de maand november stampvol. December ook, tot en met de tweede week. Nu zijn er dit jaar weliswaar inkomende bezoeken afgezegd, maar ik heb ook de indruk dat ze voor een groot aantal uitnodigingen heeft bedankt. Januari is altijd wel redelijk rustig, maar februari zit normaal gesproken stampvol. Nu staat er tot de zeventiende helemaal niets en daarna is er alleen het fotomoment in Lech. En de zeventiende is ook weer een optreden met de koning, niet iets wat ze zelf doet. Zo rustig als het de laatste tijd is, heb ik het nog nooit meegemaakt.’                                                                                                               

Article continues after the ad

Stemmingswisselingen

Buiten de lege agenda van onze koningin is er dus haar uiterlijke verschijning die de nodige vragen oproept. En niet alleen vanwege de tekenen van vermoeidheid. Ook valt namelijk op dat Máxima de laatste tijd wat betreft haar gewicht behoorlijk aan het schommelen is. Zoals bekend iets wat absoluut niet past bij de tot nu toe altijd ranke echtgenote van Willem-Alexander. Een verklaring voor die ontwikkeling zou medicijngebruik kunnen zijn, maar ook Máxima’s leeftijd. Volgend jaar wordt zij immers vijftig en valt ook nu al in de leeftijdscategorie waarin de meeste vrouwen in de overgang belanden. Dit gebeurt bij de meeste vrouwen tussen de 48 en 55 jaar. Door de hormonale schommelingen die bij deze fase optreden, is zwaarder worden bij veel vrouwen een bijkomend verschijnsel. Hetzelfde geldt voor slapeloosheid. Ook onder meer stemmingswisselingen en zelfs depressiviteit zijn veel voorkomende gevolgen van de overgang.

Dit artikel komt uit Story. Editie 7 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.