Er is niets mis met een wandel- of fietstocht door eigen land. Van fietsen schijn je creatiever te worden en je nachtrust te verbeteren. En door te wandelen verbeter je je hersenactiviteit. Wat zijn de leukste wandel- en fietsroutes in Nederland?

De afgelopen maanden is wandelen en fietsen steeds populairder geworden. Logisch ook. Van alleen binnen zitten wordt niemand gelukkig. Startpagina.nl heeft zowel de leukste wandel- als fietsroutes van Nederland voor je op een rij gezet.

De Rozenfietsroute door Limburg 

Als je dacht dat Leontine Borsato de enige was die weleens van een enorme bos rode rozen kan genieten, heb je het mis. In Limburg liggen ze er voor het oprapen. Vanaf halverwege juni tot aan de herfst kun je dertig kilometer langs talloze, bloeiende rozenvelden fietsen.  

Wandelen door Landgoederen

In Driebergen- Zeist vind je de Acht Zeister Landgoederen, waar je acht waanzinnige landgoederen tegemoet loopt. Van een charmant, romantisch landgoed met smalle vijvertjes en overblijfselen van een smal spoorlijntje tot een enorm landhuis met eindeloze landwegen. Het is geen rondwandeling, maar een flinke route van elf kilometer vanaf station Driebergen-Zeist naar Bunniek.

Article continues after the ad

Een trage wandeltocht door Ootmarsum

Ootmarsum is een waar paradijs, als je het wandelaars vraagt. Niet voor niets wordt het ‘de kunststad van het oosten’ genoemd. Het oude stadje is gelegen in Twente, lijkt allesbehalve Nederlands en biedt een heleboel natuur en rust. Deze trage tocht van dertien kilometer varieert van bossen en beken tot weilanden en akkers. Een goede manier om aan het stadsleven te ontglippen.

De Fortenlandroute in Utrecht

Een fietsroute langs indrukwekkende, historische forten, dat is de Fortenlandroute in Utrecht. Je gaat langs natuurgebieden als Naarden, Muiden, Weesp en het Muiderslot. En je slaat de terrassen ook niet over. Ideaal om een pitstop te maken bij één van de gezellige horecagelegenheden.

Jeneverbessen in Overijssel

Of ga voor een wandeling van dertien kilometer door Overijssel. Voor je het weet stuit je op een uitgestrekt veld met jeneverbessen. Als je de wandeling vervolgt, kom je op de Besthmenerberg. Hier heb je vanuit de toren een adembenemend uitzicht over de heidevelden. En als je al het moois gehad dacht te hebben, ben je nog niet langs de bossen, oevers en rivieren naar beneden gelopen. 

Fiets door luxe achter de Limes

In Gelderland vind je luxe achter de Limes, de grens van het vroegere Romeinse Rijk. Deze historische route neemt je mee door Nijmegen en brengt je langs de bewijzen van de Romeinse aanwezigheid. Bijkomend voordeel: je kunt de route vanaf meerdere locaties starten, het is maar net wat jou uitkomt.

De molenroute in Zuid-Holland

De molenroute brengt je langs de negen populaire molens op de Kinderdijk, in de buurt van Rotterdam. Vervolgens fiets je door weilanden en bossen en kom je uit in Krimpenerwaard, een gebied onder Gouda. Als er iets is wat je hier kunt verwachten zijn het sfeervolle dorpjes. En voor het stadse gevoel, ben je zo in Gouda.

Bekijk hier de volledige lijst met wandelroutes en de volledige lijst met fietsroutes van Startpagina.nl.